Radar · Utrikes

Hongkongs politiska elit går till kritiserat val

Polis i Hongkong bevakar en demonstration mot valsystemet under söndagen.

Hongkongs politiska elit går under söndagen till valurnorna. Några få tusen politiskt godkända personer ska inom det nya hårt kritiserade valsystemet se till att bara ”patrioter” blir invalda i stadens lagstiftande församling.

De knappt 5 000 röstberättigade ska utse vem som ska få sitta i den Pekingvänliga valkommitté som i sin tur ska utse den lagstiftande församlingen Legcos ordförande och 40 av dess ledamöter.

Hela söndagens val och den nya struktur som förändrat valsystemet i den på pappret självstyrande regionen Hongkong har mötts av hård kritik.

Storbritannien sade i våras att det nya systemet är ett brott mot den uppgörelse Kina åtog sig följa när Hongkong överlämnades av britterna 1997, och demokratikämpar från Hongkong konstaterar nu att invånarna helt kopplas bort från valprocessen.

– Alla som ställer upp i valen blir marionetter helt styrda av Peking, säger aktivisten Nathan Law, som i fjol flydde Hongkong.

Granskas av kommittéer

Söndagens val är det första under det nya systemet, som Peking hävdar är mer representativt för folkets vilja. Styret på påpekar att det dessutom för med sig den för dem positiva effekten att ”antikinesiska” röster inte kan väljas in.

Det här är ett viktigt val, trots att antalet röstande inte är så stort, säger Hongkongs högsta ledare Carrie Lam och lägger till att ”förbättringen” garanterar att ”patrioter” styr staden.

De 1 500 som nu väljs ska i januari utse den av Peking godkända person som ska leda Legco. Innan dess, i december, ska de valda även utse 40 av de 90 platserna i församlingen. Dessa kommer alla att granskas av kommittéer, för att säkerställa att de är Pekinglojala.

30 platser tillsätts av särskilda grupper som representerar näringsliv och specialintressen, grupper som är kända för att vara trogna Kina, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Bara 20 platser kommer att tillsättas efter mer allmänna val.

Många poliser på gatorna

Den nya vallagen röstades fram under Kinas folkkongress i mars, enligt Hongkongtidningen South China Morning Post med siffrorna 167–0.

– Den utbredda politiseringen i samhället och den interna klyfta som har slitit Hongkong itu kan nu effektivt överbyggas, sade Carrie Lam då.

Vallagen var ytterligare ett slag mot demokratin i Hongkong, efter den säkerhetslag som infördes vid halvårsskiftet i fjol. Den lagen riktar in sig på det som Peking definierar som separatism, omstörtande verksamhet, terrorism och samröre med fientlig främmande makt.
Över hundra demokratiaktivister har sedan dess gripits med hänvisning till den nya lagen, och över 50 har åtalats, främst för att ha uttryckt politiska åsikter.

Omkring 6 000 poliser är utkommenderade i staden under söndagen för att säkerställa att inga oroligheter bryter ut. Ett antal demonstrationer ska ha förekommit men vid lunchtid, lokal tid, hade inga allvarliga händelser rapporterats.