Glöd · Debatt

”En annan porr är möjlig”

Problemet med porr är de förhållanden under vilka den kommer till – att människor tvingas och förnedras, skriver Camilla Bauer i sin debattartikel.

De flesta porrfilmer är dåligt filmade och fördomsfulla, ofta framställda under förtryck, skriver Camilla Bauer. Hon tror inte på att de kommer att försvinna från nätet, men kanske är de känsliga för konkurrens?

Porr. Ett ord som väcker många känslor, men som få debatterar något djupare. Antingen är man emot – man tycker att porrbranschen utnyttjar människor och vet att de flesta kvinnor som jobbar i branschen har blivit utsatta för sexuella övergrepp – eller så brukar man det och kallar motståndarna för moralister.

Jag har aldrig kollat på porr i någon större utsträckning, men det lilla jag har sett har varit dåligt. Dåligt filmat, dåligt agerat och med stereotypa uppfattningar om kvinnor. Jag blir inte förvånad när jag läser att kvinnor förnedras i 88 procent av alla porrfilmer. När jag surfar in på en porrsite har de titlar som ”surprise anal”, ”mother fucking her sun, ”couple invites little japanese girl to fuck”, ”anal rape”.

Tittar du på dem är det ett otroligt monotont pumpande från mannens sida och smärtsamma eller frånvarande uttryck från kvinnan. Det finns ingen spontanitet, ingen glädje, ingen kärlek och inga skratt. Det handlar i mångt och mycket om förnedring. Andra videor är öppet rasistiska. Både vad det gäller svarta män och kvinnor. Ja, för det finns ju yttrandefrihet och den står över allt. Innan ni skapar en uppfattning är det en bra ide att kolla på en debatt på Youtube om dokumentären Hot girls wanted.

Ett tiotal personer deltar: en professor i sociologi och en ung kvinna som jobbat i branschen sedan hon var 18, en man som upplever han själv blivit skadad av att ha tittat på porr sedan han var 11, filmskaparna och två porrförespråkare, den ena advokat.

Det blir här tydligt att det är en bransch med mycket luddiga arbetsbeskrivningar. Den unga kvinnan fick aldrig läsa något manus och när hon var på plats var det en väldig press på henne att ställa upp. I en scen skulle hon säga ”I am a stupid slut who only exist for men to have sex with me.” Hon vägrade och då blev hon hotad med att hela teamet väntade, hon hade fått betalt etcetera. I ett annat fall låtsades en man att de skulle spela in en film, för att sedan utnyttja henne och ha sex med henne.

Mannen som sett på porr tar upp en viktig fråga. Förr fanns porr på VHS som skickades, man gick på porrbiografer. Nu finns den på internet. Barn så unga som 8 konsumerar porr. Våldsam, rasistisk och sexistisk porr är deras första kontakt med sexualiteten. Man behöver knappast vara moralist för att tycka att det är tråkigt.

Tyvärr hör jag också av vänner hur porr påverkar deras sexliv. En trevlig kille de mött vill spotta dem i ansiktet och ta stryptag första gången de ska ha sex. Killar tjatar om analsex till tjejer som inte vill. 88 procent av män vill spruta kvinnor i ansiktet enligt en amerikansk undersökning. Vanligtvis utan att fråga. För att inte tala om kroppsidealen. Män ska vara stora och vältränade. Kvinnor kan vara långa eller korta, helst med stora bröst, men ändå smala. De ska vara otroligt fixade: hår och make-up och höga klackar.

Hur är då branschen reglerad? I USA får de som jobbar med film ta tester varannan vecka. Det förstår ju vem som helst att man kan bli smittad av allt möjligt ändå. Det finns något som heter ”consent”, men det är grumligt. Vanligtvis stannar inte många i branschen längre än några månader till ett år. Sedan har de varit med om tillräckligt för att sluta. Jag tror att det är svårt att få bort den här sortens porr från internet. Det är en enorm industri. Men mitt hopp är att folk gör bättre film, som många kvinnor försöker med. Erotiska välgjorda filmer, utan förnedring av skådespelarna. Sedan är min förhoppning att många kommer föredra dem i stället.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV