Radar · Inrikes

Det här är kyrkovalets viktigaste frågor

Lunds domkyrka.

Just nu pågår kyrkovalet för fullt runtom i Sverige. Här kommer en snabbguide till de elva nomineringsgrupper som i dag sitter i kyrkomötet: Varför ska man i kyrkovalet rösta på er? Vilken är er viktigaste fråga?

1. Socialdemokraterna (76 mandat efter kyrkovalet 2017):

”Frågan är om Svenska kyrkan bara ska vara en kyrka för vissa eller för alla? Vårt svar är givet: Socialdemokraterna står upp för en öppen kyrka där du ska känna dig välkommen – oavsett vem du är och var du kommer ifrån. Socialdemokraterna vill att Svenska kyrkan ska fortsätta att vara en öppen folkkyrka. En stark kraft mot förtryck och för en inkluderande människosyn”.

2. Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (Posk) (43 mandat):

”En röst på Posk är en röst på engagerade församlingsbor som brinner för Svenska kyrkan, som bär en bred mångfald av erfarenheter och åsikter, värdesätter mångfalden, har församlingen i centrum och som vill ta ett större ansvar för Svenska kyrkan. Den allra viktigaste frågan för Posk är att de partipolitiska grupperingarna slutar ställa upp i Svenska kyrkans interna kyrkoval”.

3. Centerpartiet (34 mandat):

”Centerpartiet står för en stark röst för en nära folkkyrka i hela landet som är engagerad, öppen och tillgänglig. Som med mod står upp för värme, medmänsklighet och en grön omställning. Vi vill ha en öppen folkkyrka, tillgänglig för alla, som med kraft verkar för alla människors lika rättigheter och värde. En grön folkkyrka med målet att bli klimatneutral senast 2030”.

4. Sverigedemokraterna (24 mandat):

”Rösta på Sverigedemokraterna om du vill se en kyrka som värnar våra traditioner och den kristna tron. Vi vill att kyrkan förvaltar vårt gemensamma kulturarv och utgör en sköld mot vänstervriden aktivism och politisk islam. Den största utmaningen är att bryta den vänsterliberala partipolitiska dominansen inom Svenska kyrkan och återgå till en kyrka som fokuserar på den kristna tron och att förvalta kulturarvet”.

5. Borgerligt alternativ (BA) (22 mandat):

”Man ska rösta på Borgerligt alternativ om man vill minska partipolitiseringen och dess inflytande i och över Svenska kyrkan, motverka centralisering och tvångsvisa sammanslagningar av församlingar och tendensen att koncentrera makt och resurser till Svenska kyrkans nationella nivå. Vi vill stärka församlingarna genom att minska den pågående centraliseringen och byråkratiseringen. Det skulle ge församlingarna bättre förutsättningar att satsa på barn- och ungdomsverksamhet, diakoni, gudstjänster, kyrkomusik och att bevara det kyrkliga kulturarvet”.

6. Öppen kyrka (11 mandat):

”Öppen kyrka är en tydlig nomineringsgrupp som allt sedan starten för 20 år sedan har stått för människors lika värde. Vi vill på sikt att alla präster skall vara skyldiga att viga par oavsett kön. Vi har drivit på i sociala frågor och vill lyfta fram diakonin och Svenska kyrkans engagemang i kyrka och samhälle, för att möta alla medlemmar. Vi vill att kyrkans sociala och diakonala arbete ska få ta mer plats och att dop, bröllop och begravning ska funka för alla medlemmar, oavsett vem man är. Kyrkan ska ta sitt ansvar för att minska det ekologiska fotavtrycket”.

7. Frimodig kyrka (10 mandat):

”Vi vill se en kyrka som står fri från politiska partier, som står för en tydlig bekännelse till Jesus Kristus och som låter den gudstjänstfirande församlingen vara grunden i sin organisation. Svenska kyrkan bör bli fri från de politiska partiernas direkta och indirekta inflytande”.

8. Vänstern i Svenska kyrkan (9 mandat):

”Vi hämtar inspiration från befrielseteologin där tro och politik alltid gått hand i hand. Där våra diakoner ser trasiga maskor i det sociala välfärdsnätet, måste vi på politisk väg se till att förändra lagstiftningen. Vi vill fördela budgeten så att fler resurser styrs till diakoniarbetet (kyrkans socialtjänst). På så sätt kan vi vara med och stötta utsatta och fattiggjorda människor”.

9. Kristdemokraterna i Svenska kyrkan (7 mandat):

”Man ska rösta på oss för att vi vill bevara samvetsfriheten för präster i äktenskapsfrågan och för att vi vill att Svenska kyrkan ska starta fristående kristna konfessionella skolor. Svenska kyrkan har förlorat ca 1,5 miljoner medlemmar sedan år 2000 och kunskaperna om den kristna tron har sjunkit drastiskt. Därför är den viktigaste frågan hur Svenska kyrkan kan bli en missionerande och undervisande kyrka igen”.

10. Fria liberaler i Svenska kyrkan (7 mandat):

”Vi arbetar för att öppenhet och tolerans ska genomsyra hela Svenska kyrkan och vi kämpar mot rasism, diskriminering och homofobi och är den nomineringsgrupp som verkligen menar detta, utan att det är tomma ord. Alla medlemmar i Svenska kyrkan ska få välja vilken församling som man vill tillhöra. Det kan ha stor betydelse att du får tillhöra till exempel den församling där du arbetar, i stället för den församling där du bor”.

11. Miljöpartister i Svenska kyrkan (6 mandat):

”Du ska rösta på oss om du vill att kyrkan ska bli mer tydlig och synlig mot diskriminering och rasism, att kyrkan ska förvalta jord och skog på ett för skapelsen hållbart sätt och att det kristna budskapet blir mer än fina ord och ritualer. Allra viktigaste frågan är skogen och den biologiska mångfalden, att rädda skapelsen till kommande generationer”.