Radar · Migration

Syriska asylsökande blir fråga för folketinget

Folketinget i Danmark måste ta upp frågan om tillfälliga uppehållstillstånd för asylsökande från Syrien, sedan ett medborgarförslag fått mer än 50 000 namnunderskrifter.

Mer än 53 000 danskar kräver en lagändring för att inte syriska asylsökande ska riskera att bli tillbakaskickade till Syrien.

En namninsamling till stöd för medborgarförslaget har pågått sedan april och eftersom antalet underskrifter nu passerat 50 000 måste folketinget ta upp frågan.

”Vi vill ha en lag som garanterar att en flykting kan få sitt uppehållstillstånd indraget först om det skett fundamentala, stabila och varaktiga förändringar i hemlandet”, heter det i medborgarförslaget.

I Danmark kan en asylsökandes behov av skydd omprövas och i december förra året kom den danska flyktingnämnden fram till att förhållandena i Damaskusprovinsen i Syrien inte längre är så allvarliga att asylsökande därifrån ska kunna beviljas uppehållstillstånd eller få tillfälliga uppehållstillstånd förlängda.

Men samtidigt har den danska regeringen beslutat att inga flyktingar från Syrien ska tvingas att återvända. Skälet är att man inte vill samarbeta med Syriens president Bashar al-Assad och samarbete med mottagarlandet är en förutsättning för att kunna tvinga någon att återvända.