Radar · Politik

Regeringen tillsätter utredning som ska öka trygghet för kulturarbetare

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi och kultur- och demokratiminister Amanda Lind vid dagens pressträff.

Regeringen vill öka tryggheten för kulturarbetare genom att tillsätta en utredning för att se över reglerna för sjukpenninggrundande inkomst (SGI). Det var budskapet från socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi och kultur- och demokratiminister Amanda Lind på en pressträff i dag tisdag.

Syftet med utredningen är enligt de båda ministrarna att få till ”ett mer modernt system för ökad trygghet och förutsägbarhet samt stärkt kvalitet i handläggningen” när det gäller sjukpenninggrundande inkomst.

Enligt Amanda Lind blir utredningen ett viktigt steg i arbetet med att stärka konstnärers och kulturskapares villkor – som haft det tufft under pandemin.

– Att konstnärer och kulturskapare i lägre grad tar del av de sociala trygghetssystemen är något vi kunnat se länge och pandemin har särskilt satt ljuset på de brister som finns, säger kultur- och demokratiminister Amanda Lind.

– Sveriges löntagare förtjänar trygga socialförsäkringar. Dagens regler är inte fullt ut anpassade till aktuella förhållanden på arbetsmarknaden med en stor variation av anställningsformer. När villkoren på arbetsmarknaden har ändrats finns ett behov av att se över regelverket för SGI. Företagare behöver också stärkt förutsägbarhet och trygghet, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi.

Den som ska utreda, ”regeringens särskilde utredare”, blir Calle Nathanson, VD för Folkets hus och parker.

Calle Nathanson ska analysera möjligheterna att förenkla SGI-skyddet och analysera behovet av att utöka SGI-skyddet för till exempel personer som nekas sjukpenning, berättade ministrarna.

Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet senast den 20 april 2023.

Vad är SGI?

SGI betyder sjukpenninggrundande inkomst. Det är ett belopp som räknas fram av Försäkringskassan som ligger till grund för hur mycket pengar du kan få, om du till exempel blir sjuk eller ska vara föräldraledig.

Om du inte har en SGI kan du bli utan ersättning eller få mindre pengar. Därför är det viktigt att du har koll på din SGI och vet hur du kan påverka den.
Läs mer på Försäkringskassan här.