Radar · Integritet

Nio sätt att skydda sig mot digital övervakning

Tänk på att till exempel quiz, spel eller kameraappar kan samla in mycket data.

Du är garanterat övervakad när du är ute på nätet, så länge du inte gör något åt det. Men det finns sätt att skydda sig. Syre har frågat experter om de viktigaste åtgärderna mot digital övervakning.

1. Gå regelbundet igenom dina integritetsinställningar i apparna i mobilen. Behöver du att den appen har tillgång till mikrofonen? Om inte, stäng av den.

2. Återkalla medgivanden. Har du en gång gett Facebook tillgång till exempelvis  kameran kan du, om du är orolig, dra tillbaka det.

3. Ta gärna del av vederhäftig information hos Internetstiftelsen.

4. Webbläsaren Firefox är öppen källkod och utvecklas av stiftelsen Mozilla. Firefox hjälper dig att undvika övervakning och gör det enkelt att rensa kakor från alla eller enskilda sajter.

5. Övervakningsblockeraren Ublock Origin är ett webbläsartillägg som gör att du kan se vilka övervakningsförsök som görs på en viss webbsajt och automatiskt blockera dem. Appen Ublock Origin är öppen källkod och kan läggas till i alla vanliga webbläsare, inklusive Firefox.

6. Om du är motiverad att ta ett stort steg på väg till en hållbar digital värld, byt operativsystem på din skrivbordsdator till Ubuntu Linux så att hela det grundläggande systemet i din dator är öppen källkod, till skillnad från Windows och MacOS. Ta hjälp av en teknikkunnig vän med själva installationen. I Ubuntu finns många med förinstallerade fria appar till exempel för att surfa, mejla och spela spel.

7. Var medveten om att appen Googles webbläsare och Facebook samlar in mycket information. Byt webbläsare och sluta använd sociala medier om möjligt.

8. Tänk på att till exempel quiz, spel eller kameraappar kan samla in mycket data.

9. Appar i mobilen och programvaror i datorn kan samla in ungefär samma information, men mobilen kan också dela till exempel platsinformation och rörelsemönster.

Källa: Måns Jonasson, internetexpert på Internetstiftelsen, Björn Regnell, professor i programvarusystem vid LTH, Lunds universitet

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV