Glöd · Ledare

Kärnkraft, populis(M) och jakt på arbetslösa

Det är tätt mellan partistämmorna nu. Denna vecka är det Moderaterna som samlas i Helsingborg runt de frågor de vill lyfta i valet: Jobben, klimatet och rättspolitiken. Tre frågor som de har lika verklighetsfrånvända som populistiska lösningar på. 

Jobb ska de skapa genom att jaga dem som inga har. Under parollen att det måste löna sig att jobba ska ersättningarna i trygghetssystemen sänkas och de som är beroende av dem jävlas med tills de tar de där jobben som inte finns. Om Moderaterna hade menat allvar med att det ska löna sig att arbeta hade de bland annat infört en basinkomst. Med dagens trygghetssystem blir du av med 1 000 kronor om du tjänar 1 000 kronor. Men med en basinkomst blir du bara av med en mindre del av de 1 000 kronorna. Det blir alltså på riktigt lönsamt att arbeta.

Dessutom borde de se till att höja lönerna för de som har minst inom vård, omsorg och andra delar av den offentliga sektorn. Men inget tyder på att Moderaterna verkligen vill att det ska löna sig att arbeta för dem som har det sämst, de är ju inte deras väljargrupp, utan de vill bara straffa dem som inte har något jobb. 

Moderaterna har bara ett enda svar när det gäller klimatet och det är kärnkraft. Har ni någonsin hört Ulf Kristersson säga något annat än kärnkraft i en klimatdebatt? Energibolagen vill inte längre satsa på dyr, olönsam och riskfylld kärnkraft. Men av någon outgrundlig anledning så vill Moderaterna just på detta område ha en planekonomi som ser till att vi satsar på dyr gammal teknologi som tar årtionden att bygga. Om vi bara gör det så kan vi i övrigt enligt Moderaternas logik fortsätta gasa och släppa ut som innan. Ökad konsumtion, billig bensin, massa köttätande och mer flygande, inget av det är ett problem om vi har kärnkraft. Att naturlagarna och vetenskapen säger något helt annat spelar ingen som helst roll för Moderaterna. 

Sist men inte minst ska de få ordning på rättspolitiken tillsammans med en partiledarkollega som nyligen erkände och bötfälldes för ett grovt brott och med ett annat parti med djupa rötter i den nazistiska myllan och som fortfarande hämtar näring där. Så sent som förra veckan visade sig inte bara en utan två anställda i riksdagskansliet vara  medlemmar i en vit makt-grupp. Denna typ av avslöjanden runt SD, med företrädare som är involverade i vit makt-miljön och/eller sprider djupt antisemitiska, rasistiska och fascistiska idéer, kommer snart sagt varje vecka.

Med dessa två partier ska de driva hårdare tag, mer poliser och hårdare och längre straff. En politik som enligt vetenskapen pressar ner brottsligheten lika mycket som partiets miljöpolitik minskar klimatutsläppen. Men att forskning och vetenskap inte kommer högt i kurs när man ska samverka med ett brunt populistparti är kanske inte så konstigt. 

Kristersson lovar dock att inte släppa in Åkesson i regeringen. Det stämmer säkert, fram till september 2022. För då, efter valet, har vi ”ett annat läge” än det vi har nu, nu när han lovar. Precis som det vart ett annat läge när Alliansen inte lyckades bilda regering efter förra valet. Ett annat läge än det var när han inför samma val lovade förintelseöverlevaren Hédi Fried att aldrig, aldrig, ha något samröre med Sverigedemokraterna. Om Kristerssons enda möjlighet att bilda regering är att ha med SD kommer han förstås göra det. Det är inget som någon bör tveka om, det kommer heta att han tar ansvar för landet i en svår situation. 

Fotboll med fulla läktare utan pandemibegränsningar.

Polisens villkorstrappa och maktmissbruk runt fotbollen.