Radar · Politik

Sabuni vädjar om stöd för SD-samverkan

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni talar på partiets landsmöte.

Nyamko Sabuni hoppas att Liberalerna ska gå stärkta från det splittrade partiets landsmöte. Partiledaren ber om ett tydligt stöd för att i en borgerlig regering kunna samverka med SD.

Liberalerna håller i helgen kongress, landsmöte, i Linköping. Debatten om L:s politiska vägval i kväll kan åter riva upp sår i partiet.

I sitt öppningstal på landsmötet vädjade Sabuni till de omkring 500 liberalerna.

– Låt mig tala rakt ut. Jag ber att få ett tydligt mandat om vilken väg vi väljer för Sverige.

Synen på SD har splittrat L. I våras beslutade L:s partiråd att man ska sikta på att sitta med i en borgerlig regering efter nästa val. L ska i en sådan regering ska kunna söka samsyn i sakfrågor med riksdagens alla partier, inklusive Sverigedemokraterna (SD).

Att medverka till att SD får sitta med i en regering är dock uteslutet för L.

Är oroade

Många liberaler är ändå oroade för vad L kan tvingas kompromissa om för att en borgerlig regering ska få SD:s stöd.

Ett tjugotal motioner har lämnats in till landsmötet med förslag på vad man inte ska kunna kompromissa om med SD, så kallade röda linjer.

– Jag inbillar mig inte för en sekund att det blir problemfritt att ha med SD att göra, sade Sabuni i öppningstalet.

Hon underströk dock att en ny regering måste kunna samarbeta med alla partier om man vill ha ett maktskifte.

– De (SD) har en annan värdegrund än vi. De kommer att testa våra gränser. Men vi måste mena allvar med att vi vill ha en ny regering.

Hon pekade på en rad samhällsproblem som måste lösas.

– I det här läget är min slutsats att vi måste pröva något nytt.

Sabuni vill kunna söka stöd från SD för att kunna ta tag i de stora samhällsproblemen, som att säkra energiförsörjningen med mer kärnkraft, stärka polis och domstolar och förbättra skolan.

Röda linjer

I de kritiska motionerna till landsmötet finns förslag på tydligare röda linjer, som att L inte får gå med på sänkt bistånd eller att L inte kan acceptera ett volymmål i asylpolitiken.

Det finns också motioner om vilka arbetsformer som inte är acceptabla. Till exempel att SD inte ska få ha tjänstemän i regeringskansliet och att L ska stänga dörren helt för budgetförhandlingar med SD.

Partistyrelsen vill dock inte bli bunden av detaljerade landsmötesbeslut utan vill hålla sig till mer principiella röda linjer om grundläggande liberala värden.

Det landsmötesutskott som på fredagen behandlade motionerna nöjde sig med ett förtydligande av partistyrelsens linje. Det innebär att L eftersträvar att ”ytterkantspartier” ska få ”så litet inflytande som möjligt” över en borgerlig regerings arbetsformer.

– För alla de som tror att L söker sig mot ytterkanterna, så är detta ett tydligt ställningstagandet om att så inte är fallet, säger utskottets ordförande Torkild Strandberg.

Landsmötets debatt och beslut om L:s politiska vägval inleds klockan 21.15 på fredagskvällen.

Vid partirådet i våras vann partistyrelsens linje klart. Men omkring en tredjedel av ombuden var kritiska.

Sabuni sade tidigare i veckan till TT att hon räknar med att partistyrelsens linje vinner med en ännu tydligare majoritet på landsmötet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV