Radar · Morgonkollen

Migranternas gränsläger har tömts

Det övergivna tältlägret vid gränsen mellan Polen och Belarus.

Migrantlägret vid gränsen mellan Belarus och Polen har tömts. Runt 2 000 migranter som har tältat i kylan har körts till en stor logistikhangar nära gränsen på den belarusiska sidan, enligt belarusiska myndigheter. Samtidigt har drygt 400 irakier återvänt till sitt hemland.

På torsdagskvällen gjorde sig migranterna redo för natten med täcken, filtar och madrasser inne i hangaren, visar en bild från den statliga nyhetsbyrån Belta.

Redan för ett par dagar sedan bussades runt tusen av migranterna till den uppvärmda lokalen, men enligt Belarus valde omkring 800 att stanna kvar i lägret, trots minusgrader.

Nu säger landets gränsbevakning att samtliga migranter frivilligt har flyttats till hangaren och bilder har publicerats där det ser ut som att lägret har övergetts. Tömningen av lägret bekräftas från polsk sida.

Irakier har återvänt

Ett plan med 431 irakier ombord lyfte också från Minsk på torsdagen. Irak har gjort tydligt att det bara var de som ville återvända hem frivilligt som hämtades.

– Förhållandena var väldigt dåliga. Vi var tvungna att äta gräs och löv från träden, och det var kallt, säger en av migranterna till nyhetsbyrån AFP sedan planet landat i Irak.

Belarus uppger att det totalt finns omkring 7 000 migranter i landet och säger sig vara beredd att ansvara för att skicka hem 5 000 av dem, om de vill, enligt AFP.

Tusentals av migranterna har suttit fast vid gränsen sedan i början av november, med målet att försöka korsa gränsen till Polen och EU. Minst elva av dem har mist livet, enligt hjälporganisationer.

USA hotar med sanktioner

Det kan bli aktuellt för USA att införa nya restriktioner mot Belarus, hälsar landets utrikesminister Antony Blinken, under ett besök i Nigeria.

– De här försöken att använda migration som vapen måste stoppas, säger han.

– Först och främst är det en enorm orätt mot de här människorna som har gjorts till offer genom att användas som verktyg, tillägger han.

EU har anklagat Belarus president Aleksandr Lukasjenko för att utnyttja migranterna i ett maktspel gentemot väst och Polens premiärminister Mateusz Morawiecki varnade på torsdagen EU för att hålla direkta samtal med Minsk.

– Vi måste vara medvetna om att alla direkta samtal med Lukasjenko passar honom eftersom de legitimerar hans regim, säger Morawiecki.

200 migranter gripna

Under torsdagen kom också uppgifter från Polens försvarsdepartement om att omkring 200 migranter som tagit sig över gränsen till Polen hade frihetsberövats av polska styrkor. Fem personer, varav tre barn mellan sju och nio år gamla, skadades och fördes till sjukhus under incidenten.

Det polska försvarsdepartementet anklagar Belarus för att ha koordinerat migranternas försök att ta sig över gränsen under natten genom att ha förstört taggtrådsstängslet som skiljer Belarus från Polen och EU, och manat migranterna att kasta sten mot de polska soldaterna för att distrahera dem.

Uppgifterna kunde inte verifieras, då journalister inte har tillträde till gränsområdet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV