Energi

EU: Gräshoppor framtidens mat – matexpert skeptisk

EU-kommissionen har gett sitt godkännande till att Europeisk vandringsgräshoppa får säljas som livsmedel.

Får det lov att vara en portion gräshoppor? Ja tack, svarar EU som nu har godkänt att insekten får säljas som livsmedel. Men den som hungrar efter försäljningsframgångar lär bli besviken, spår mathistorikern Richard Tellström.

Europeisk vandringsgräshoppa beskrevs av Carl von Linné redan 1758. Drygt 260 år senare är den nu på väg att hoppa upp tallriken.
EU-kommissionen har nämligen godkänt att denna gräshoppsart börjar säljas som livsmedel.

– Vi har ju varit med och röstat igenom det här som medlemsland och Europeiska säkerhetsmyndigheten har gått igenom datan så vi litar helt och fullt på det här, säger Astrid Walles Granberg, rådgivare på Livsmedelsverket.

Svårt för nya livsmedel

Beslutet innebär att det företag som skickade in ansökan kommer att få ensamrätt på försäljningen av gräshoppan i fem år.

TT: Kommer vi inom en snar framtid servera gräshoppa till söndagsmiddagen?

– Om man får låta historien vara vägledande är svaret nej, säger Richard Tellström, docent i måltidskunskap och expert på matkultur och måltidshistoria vid SLU Future Food.

Han pekar på att det rent historiskt har varit svårt att lansera ett helt nytt livsmedel på marknaden och drar paralleller till när potatisen skulle introduceras för en milt sagt skeptisk svensk publik på 1700-talet. Först omkring 80 år efter premiären blev potatisen accepterad.

– Ofta kräver ett nytt livsmedel flera introduktioner för att slå igenom, enligt Tellström.

Ett sånt exempel är fullkornspasta. Det lanserades på 90-talet men det var först efter tredje lanseringen då man hade gjort om både förpackningen, tilltalet och reklamen och la fokus på hälsofördelar som man lyckades.

Finns allergirisk

För den som är sugen på att få sig lite gräshoppor till livs gäller det att man är medveten om att det finns allergirisker.

– Om man är allergisk mot skaldjur eller dammkvalster finns det en ganska stor risk att man kan få allergiska reaktioner även mot de här arterna, säger Astrid Walles Granberg, och syftar både på Europeisk gräshoppa och övriga insekter som säljs som livsmedel inom EU.

Fakta: Insekter som livsmedel

Olika typer av insekter och produkter som är framställda ur dem, är exempel på nya livsmedel. Inom EU har de inte ätits under tillräckligt lång tid för att vi ska kunna veta att det är ofarligt.
Det innebär att även om insekter mycket väl kan vara bra mat, så ska insektsarterna riskbedömas och godkännas av EU-kommissionen innan de får säljas.
Det som måste bedömas är att en viss insektsart inte har naturliga gifter i sig eller är tillverkad på ett sätt som gör att det kan innehålla smittor eller gifter.
Det är inte heller ovanligt att insektsarter , framförallt mjölmask och syrsor, kan leda till allergi och korsallergi, särskilt hos skaldjursallergiker.
Före den 1 januari 2018 fanns en annan lagstiftning om nya livsmedel, där det inte var tydligt att hela och malda hela insekter ingick. De flesta EU-länder, däribland Sverige, tolkade den lagstiftningen som att även hela insekter måste godkännas av EU-kommissionen innan de säljs. Några länder som Finland, Danmark och Holland har tolkat lagstiftningen på ett annat sätt och tillåtit försäljning.
Frågan togs till EU-domstolen, och den 1 oktober 2020 kom den fram till att hela och malda hela insekter inte berördes av den gamla lagstiftningen. Det innebär att det under en övergångsperiod blir tillåtet att sälja hela insekter i alla EU-länder.
Källa: Livsmedelsverket
Leif Blom/TT