Energi · Recension

Stark popmusik med skönt sound

Omslaget till Best of Klasson.

Jerker Jansson har lyssnat på Ishaaqs kommande album ”Best of Klasson” och gillar det han hör.

Att göra musik nuförtiden är enklare än någonsin. Med hjälp av digitala studioprogram går det att få ihop en låt på några timmar ut att ens kunna spela ett instrument. Det är samtidens version av proggens motto att alla kan sjunga och spela. Och det är positivt i grunden. Musik är inte svårt egentligen. Det är ett språk som använder sju tecken i taget. Sju toner. Tre ackord räcker för att täcka dem. Sen är man igång. Det är fantastiskt att kunna göra hela låtar utan att behöva dyr studiotid och det gör det möjligt att producera bra musik utan en stor budget. Samtidigt har det utarmat musiken. Mycket låter platt och mekaniskt på radion i dag. En kass låt är kass oavsett hur många lager samplade stråkar och pumpande beats den täcks av.

Det gäller inte Ishaaq. Det han gör på albumet ”Best of Klasson” är att i samarbete med producenten Jari Haapalainen utnyttja den digitala tekniken till att uttrycka sig på riktigt. Låtmaterialet är mycket starkt. Texterna är levande, snygga och modiga, både i det att Ishaaq vågar ta ut svängarna och i den rejäla dos självdistans jag anar bakom det svävande, sakliga soundet.

Det är inte riktigt rättvist av mig att fastna så mycket i ljudet, men det är å andra sidan ett tecken på hur bra låtarna är. Bra musik når visserligen fram också med ett minimum av produktion, men när båda funkar förstärker de varandra. Hundrafallt. När man producerar musik måste man välja perspektiv. Musik kan låta inne i huvudet eller kännas som på ett litet avstånd, gravt förenklat. Ishaaqs och Haapalainens val har varit att använda det avstånd de upprättar för att skänka musiken en känsla av ha en avsändare. Tavlan står på ett staffli och låter sig kärleksfullt beskådas. Men den måste beskådas. På riktigt.

Albumet släpps 16 april, fram tills dess går det att lyssna på singeln ”Andarna”. En reggae med smak av latinsk coolhet, med ploppande gitarrer, bra körer och starkt bastema, basen är en av de stora behållningarna på albumet överhuvudtaget. Texten är inspirerad av en berättelse om hur det är att leva i en sekt och sitter hela vägen. Den här redaktören dansar i alla fall lite pinsamt gubbigt medan han hämtar kaffe. Singeln släpps 19 mars. Lyssna!

Jerker Jansson