Radar · Nyheter

PRO: Låt oss prata med en riktig människa – stort digitalt utanförskap 

Att mötas av automatiska telefonsvarare och förväntas trycka på knappar för att hamna hos rätt person, kan ställa till problem för äldre, enligt PRO.

Var tredje pensionär har ingen eller liten tillgång till internet. Nu kräver PRO att det alltid ska vara möjligt att ringa till sjukvård och myndigheter och tala med en livs levande människa.

Även om internetanvändningen stadigt ökat bland Sveriges äldre finns det fortarande runt 800 000 äldre som antingen helt saknar internetuppkoppling eller enbart använder sin smarta telefon för att ringa eller begränasat googlande som i samband med korsordslösande.

Nu krävs åtgärder för att inte digitaliseringen ska stänga äldre ute, skriver företrädare för PRO i Stockholms län i en debattartikel i Dagens arena. De vill att det alltid ska vara möjligt att ringa till sjukvård och myndigheter och direkt kunna tala med en levande människa.

Ett problem enligt PRO-företrädarna är att det ibland krävs bank-ID för att legitmera sig för att uträtta olika ärenden. Också att mötas av automatiska telefonsvarare och förväntas trycka på knappar för att hamna hos rätt person, kan ställa till problem, anser de.

”För att klara av att manövrera ett sådant samtal krävs bra syn och hörsel, snabb uppfattningsförmåga, snabba fingrar och bra minne”, skriver PRO-företrädarna.