Radar · Inrikes

Polisen räknar med stökig ny demonstration mot restriktioner 

Nya demonstrationer mot coronarestriktionerna planeras i morgon.

På lördag väntas nya olagliga demonstrationer mot coronarestriktionerna hållas på flera håll i landet. Polisen har beredskap för att det kan bli stökigt.

– Vi väntar oss att det kommer att bli rätt likt det som skedde den 6 mars. Vi räknar med mycket folk, det finns risk för trängsel och vi kommer säkerligen att behöva avlägsna folk från platsen, säger Peter Ågren, biträdande kommenderingschef för polisens insats i Stockholm.

Demonstrationer planeras i ett 40-tal länder över hela världen under parollen World wide rally for freedom.

I Sverige har manifestationer annonserats i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Arrangörerna har inte ansökt om tillstånd och demonstrationerna väntas bryta mot lagen som finns nu under pandemin, som säger att bara åtta personer får samlas på en plats.

– Vi famlar litegrann, för det finns ingen part som vi kan planera det här tillsammans med, så att demonstrationerna kan genomföras på ett smittsäkert sätt och efter de regler som finns i pandemitid, säger Peter Ågren.

Skilda grupper

Bakom det globala initiativet säger sig en aktionsgrupp i Kassel i Tyskland stå. De planerade aktionerna påstås handla om att ”ta tillbaka grundläggande rättigheter” och ta ställning mot ”överdrivna coronarestriktioner”.

En liknande demonstration hölls alltså den 6 mars i Stockholm under parollen Tusenmannamarschen för frihet och sanning. Då samlades runt 500 personer på Medborgarplatsen, och när polisen försökte upplösa samlingen tågade demonstranterna vidare mot Kungsträdgården.

Stämningen var bitvis hätsk och flera poliser skadades. Runt 50 personer kördes bort i bussar och en handfull personer misstänks efter demonstrationen för brott, bland annat våldsamt upplopp och blåljussabotage.

Hur många deltagare som väntas under de nya manifestationerna är oklart.

I Malmö har drygt 400 visat intresse för händelsen.

– Vi haft dialog med arrangörerna och vi hoppas så klart att – om det genomförs – att det görs på ett smittsäkert sätt, polisens presstalesperson Jimmy Modin.

Kan bli våldsamt

Hur kommer polisen agera med tanke på att enbart åtta personer får samlas i nuläget?

– Vi följer utvecklingen och har självklart sett till att vi har gott om bemanning i tjänst om det skulle behövas, säger Jimmy Modin.

Polisen i Stockholm räknar med alltifrån ett hundratal till flera hundra. Och man har beredskap för att det kan bli våldsamt.

– Ja, vi måste ha det. Vi såg vid demonstrationen den 6 mars att det fanns människor som var beredda att använda våld mot polis och som gjorde det, säger Peter Ågren.

När det gäller mer fredliga demonstranter krymper dock polisens mandat att agera.

– Lagen ger oss inte utrymme att ta i för mycket. Blir en demonstration våldsam och vänder sig mot polisen eller byggnader kan vi jobba med den på ett annat sätt. Men här har vi en lagstiftning som säger att ni får inte vara mer än åtta personer, annars måste ni lösa upp er, säger Peter Ågren.

Risk för smitta

Ett problem är också risken för smitta.

– Det gör att det blir svårare för oss. Vi har egen personal att ta hänsyn till som vi inte vill utsätta för smitta, vilket också gäller de som avlägsnas. Vi kan inte sätta dem i en situation som gör att risken för smitta ökar, säger Peter Ågren.

Exempelvis skulle det inte fungera att tränga ihop många personer i en buss för att köra bort dem från platsen.

Det kan samtidigt bli svårt att tala folk tillrätta, konstaterar Peter Ågren.

– Om vi inte kan nå fram till arrangören kommer vi på plats att behöva förklara för folk att de bryter mot restriktionerna som finns för att det är en pandemi och smittspridning. Utmaningen för oss är att det här är personer som förnekar att det skulle vara ett problem, säger han.

Vid Tusenmannamarschen kom deltagarna från många olika organisationer. Tidningen Expo har rapporterat om högerextremister, konspirationsteoretiker och personer från den nyandliga världen och alternativmedicinen, som inte tror på vården och läkemedel.

Fakta: Nya demonstrationer

Den 20 mars väntar nya olagliga demonstrationer mot coronarestriktionerna.
Eventet går under namnet World wide rally for freedom och väntas samla deltagare i ett 40-tal länder världen över.
I Sverige har manifestationer annonserats i Stockholm, Göteborg och Malmö.
Bakom initiativet tros ursprungligen en aktionsgrupp i Kassel i Tyskland stå.
De planerade aktionerna påstås handla om att ”ta tillbaka grundläggande rättigheter” och ta ställning mot ”överdrivna coronarestriktioner”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV