Energi · På gång

På gång

Fridays for future 2020, 2021 är ämnet lika aktuellt.

19/3 Skolstrejkrörelsen Fridays for future arrangerar en global klimatstrejk under parollen #NoMoreEmptyPromises. I Stockholm arrangeras en utställning gjord av banderoller och plakat med budskapet att politiker ska lyssna till och agera i enlighet med den förenade klimatvetenskapen, Sergels torg mellan klockan 07.00 och 14.00.

Hur bidrar världens länder till Parisavtalet?

19/3 Allt fler länder lämnar in uppdaterade nationella klimatplaner inför COP26 i Glasgow i november 2021. I dessa anger länderna sina nationella åtaganden de närmsta åren för att bidra till Parisavtalets mål. Vad står det egentligen i planerna och hur långt räcker de? Naturvårdsverket arrangerar webbinarium.

Rätt och fel för välmenande reseföretag och turister

19/3 Nätverket Schyst resande arrangerar digitalt seminarium med Joel Bergström från Childhood Foundation om barnen och turisterna – hur kan reseföretagen skydda barns rättigheter?

Dom i mål om uppmärksammat jaktbrott

19/3 Västmanlands tingsrätt meddelar dom i mål om jaktbrott där företagsledaren Karl Hedin är en av fyra åtalade. Hedin ska dels ha försökt jaga varg, dels ha planerat att förgifta varg, genom att lägga giftet karbofuran i kött som skulle spridas som vargbete i naturen.

Politisk poesifestival 2021: Marginaler

21/3 Göteborgs stadsbibliotek arrangerar poesifestival på temat Marginaler. Marginalen kan vara geografisk, kulturell, etnisk eller social och handla om sexualitet, genustillhörighet, politiskt ställningstagande och religiös tillhörighet. Vilka röster kan ha marginaliserats inom poesin? En lång rad uppläsningar och seminarier står på programmet.

Avskaffande av rasdiskriminering

21/3 I dag uppmärksammas Internationella dagen för avskaffande av rasdiskriminering.

Världspoesidagen

21/3 Denna dag infaller Världspoesidagen.

Dagen för skogar och träd

21/3 I dag är det Internationella dagen för skogar och träd.

Spelet om den digitala ekonomin – var står EU?

22/3 EU-kommissionen i Sverige arrangerar digitalt seminarium om den digitala tekniken som under pandemin varit avgörande för att upprätthålla det ekonomiska och sociala livet. Deltar gör bland andra Margrethe Vestager, EU-kommissionens verkställande vice ordförande med ansvar för digitalisering och konkurrensfrågor, och energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman.

Development Talks: Women in Crisis Settings – transforming gaps into synergies

22/3 Sida arrangerar ett officiellt digitalt sidoarrangemang till FN:s kvinnokommissions årliga möte, Women in Crisis Settings – transforming gaps into synergies. Sidas generaldirektör Carin Jämtin inleder. Susanna Moorhead, ordförande i OECDs kommitté för utvecklingsbistånd, håller ett anförande. En panel samtalar.

Fem år sedan terrordåden i Bryssel

22/3 I dag är det fem år sedan terrordåden i Bryssel 2016.

Vattendagen

22/3 I dag uppmärksammas Internationella vattendagen.

Mötesplats samhällssäkerhet

23– 24/3 MSB och SKR arrangerar digital konferens om krisberedskap. Konferensen tar i år sin utgångspunkt i pågående pandemi, samtidigt som svensk säkerhet står inför stora utmaningar. Bland årets talare finns exempelvis inrikesminister Mikael Damberg och Camilla Asp, vikarierande generaldirektör på MSB.

Klimatsamtal: En strimma av hopp

23/3 Professor Staffan Laestadius samtalar med Klimatpoddens Ragnhild Larsson om sin nya bok ”En strimma av hopp: Klimatkrisen och det postfossila samhället” från Göteborgs stadsbibliotek. I boken undersöks vad som är nödvändigt och möjligt i skapandet av ett postfossilt samhälle.

Medieakademiens förtroendebarometer

23/3 Medieakademien presenterar sin förtroendebarometer om svenska folkets förtroende för politiker, samhällsinstitutioner och företag vid ett digitalt seminarium. Toivo Sjörén från Kantar Sifo och professor i statsvetenskap Henrik Ekengren Oscarsson medverkar.

Val i Israel

23/3 I dag är det val till parlamentet Knesset i Israel – det fjärde på två år.

Tillväxt – bra eller dåligt för hållbar utveckling?

24/3 Den gröna tankesmedjan Cogito lanserar sin nya rapport Tio tankar om tillväxt. Rapporten är skriven av nationalekonomen och miljöforskaren Mikael Malmaeus. I en livesändning samtalar han med Klas Eklund och Magda Rasmusson. Moderator är Maria Wetterstrand. När vaccinen sprids kan vi förvänta oss ökad BNP igen. EU:s gröna giv är en av många planer på att investera oss ur krisen, men hur ska vi hålla oss inom planetens gränser?

Värderingsförändringar och åsiktstrender 2021 och framåt

24/3 Kairos Future arrangerar ett digitalt seminarium om värderingsförändringar och åsiktstrender 2021 och framåt med titeln Svenskarna, Samtiden, Framtiden. Om långsiktiga värderingsförändringar såväl som tidiga tecken på vad som rör sig i folkdjupet, teman, trender och tendenser inom politik, livsstilar, miljö och inte minst synen på framtiden.

Bilden av flyktingen – från Förintelsen till i dag

24/3 Hur framställs flyktingar som kommit till Sverige i press och media, som aktiva överlevande eller som passiva offer? Vilka likheter och skillnader finns mellan hur flyktingar från nazisternas förintelseläger avbildades i svensk offentlighet och hur dagens flyktingar framställs? Judiska salongen bjuder in till digitalt samtal.

Vit melankoli – en analys av en nation i kris

25/3 Blå stället i Göteborg välkomnar till en digital föreläsning med forskarna Tobias Hübinette och Catrin Lundström, om det melankoliska tillstånd som de menar att Sverige befinner sig i, som en följd av förlusten av både det homogena Sverige och det solidariska Sverige.

AW med forskare: Det korrupta Sverige?

25/3 Pustervik i Göteborg sänder ett digitalt samtal med forskare. Trots att Sverige fortsätter att vara ett av världens minst korrupta länder, uppmärksammas allt fler fall som riskerar att skada förtroendet för stat, myndigheter, kommuner och företag. Hur ser korruptionen i Sverige ut över tid? Vilka konsekvenser kan en ökad korruption få på sikt?

Barnen som blev kvar när pappa dödat mamma

25/3 Sedan år 2000 har 254 barn förlorat sin mamma för att pappa eller styvpappa dödat henne. Flera av barnen hade efter mordet fortfarande pappa som vårdnadshavare. Unizon bjuder in till en digital konferens som fokuserar på barnen som lever vidare efter att det värsta har hänt.

Demokratirådets rapport 2021: Polarisering i Sverige

25/3 SNS arrangerar digitalt seminarium om Demokratirådets rapport 2021: Polarisering i Sverige. Rapporten kommenteras av partisekreterarna Lena Rådström Baastad (S) och Gunnar Strömmer (M).

Minne av slaveriets offer

25/3 Denna dag uppmärksammas Internationella dagen till minne av slaveriets offer.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV