Radar · Miljö

Ny klimatstrejk – klimatgrupper kräver ett slut på ”tomma löften”

Åter igen samlas klimataktivister inom Fridays for future för en global strejk - men den här gången är den digital.

Fridays for future arrangerar under fredagen en global klimatstrejk för att sätt press på världens makthavare att agera kraftfullare i klimatfrågan. I samband med det lämnar flera grupper av svenska aktivister ett öppet brev till regeringen.

Tiden när klimataktivister fyllde gator och torg är förbi – i alla fall för den här gången. Restriktioner som införts i spåren av pandemin har tvingat aktivisterna att hitta nya sätt att nå ut med sina budskap. I dag gör Fridays for future ett nytt globalt försök att sätta press på makthavare.

Den som vill delta uppmanas att lägga upp en bild på sig själv med texten #NoMoreEmptyPromises och tagga sig själv i sociala medier. Men också höra av sig till makthavare via vykort eller e-post, för att på så sätt försöka påverka.

Flera grupper som stödjer klimatstrejken lämnar också över ett öppet brev till regeringen.

“Regeringens agerande i klimatfrågan är avgörande för att minska ungdomars rädsla och för att stärka deras hopp och framtidstro”, skriver Psychologists for future i brevet, enligt ett pressmeddelande.

“Vi kräver att alla relevanta beslut från och med nu – från kommunpolitiken till den nationella arenan – sätter barnens bästa främst genom att utgå från Barnkonventionen som blev lag förra året,” skriver Parents for future.