Radar · Politik

Lööf: Svårt att förstå L-ledningens vägval mot SD-samarbete

Centerns partiledare Annie Lööf har svårt att förstå det politiska vägval Liberalernas partiledning gjort.

Centerledaren Annie Lööf beklagar det politiska vägval som Liberalernas partiledning gjort. ”Det är svårt att förstå hur ett liberalt parti så öppet vill budgetförhandla och samarbeta med ett antiliberalt parti som Sverigedemokraterna”, säger hon i en TT-intervju.

Annie Lööf hade gärna sett ett fortsatt samarbete med Liberalerna. Men hon har svårt att förstå partiledaren Nyamko Sabunis (L) uttalande om att Sverigedemokraterna läser av samhällsproblemen på samma sätt som de borgerliga partierna, liksom KD-ledaren Ebba Busch uttalande att de delar de grundläggande problemformuleringarna med SD.

– Jag blir väldigt förvånad när jag hör det och deras slutsatser. SD är ett främlingsfientligt populistparti där tonläget och argumentationen radikaliserats bara de senaste veckorna, när man pratar om att islam är en avskyvärd religion och invandrare en kulturell belastning. Under samma tid drar man alltså slutsatsen att man läser av samhällsproblemen på samma sätt. Det är väldigt svårt att förstå det resonemanget, säger Lööf.

Liberala reformer

Hon tillbakavisar Ebba Busch kritik mot januarisamarbetet, att det bara skulle bygga på att stänga ute SD.

– Det stämmer att vi inte vill ge SD, som är ett främlingsfientligt populistparti, inflytande, men det här samarbetet hade ju inte kommit till om det inte hade varit ett tillräckligt bra politiskt innehåll. Vi har fått igenom väldigt mycket av vår politik, liberala reformer som vi har kämpat för i decennier, säger Lööf.

– Jag hör ju också vad Ebba Busch säger om att det krävs att man har en värderingsgemenskap och att man delar berättelsen. Då är min fråga tillbaka: vilken värderingsgemenskap och berättelse vill hon dela med Sverigedemokraterna?

Annie Lööf tycker att det är orealistiskt att tro att man bara behöver komma överens med SD i vissa budgetfrågor och sen kan söka stöd från andra partier.

Ingen dörrmatta

– En budgetförhandling är om helheten, det är ju varenda tabellrad i excelarken och varenda mening i statsbudgeten man måste vara överens om, eftersom man röstar om den som helhet i riksdagen. Det går inte att välja vissa delar, och det vet ju SD. De kommer inte att vara en dörrmatta, utan de kommer ställa krav på ett innehåll som passar dem, precis som jag har ställt krav i budgetförhandlingarna med S, säger Lööf.

I en nyutkommen bok från den borgerliga tankesmedjan Timbro konstateras att SD:s ideologiska kompass snurrar åt ett annat håll än de borgerligas. Men man tror ändå på att ett samarbeta kan vara möjligt – om man drar upp tydliga röda linjer.

Annie Lööf tror inte på det resonemanget.

– Som parti måste man ändå ställa sig frågan om man vill ge ett uttalat antiliberalt, främlingsfientligt och högerpopulistiskt parti inflytande över hur Sverige ska styras. Nej, jag vill inte det, och av den anledningen drar jag min röda linje där, säger hon.

Vill allianssamarbeta

Men om hon då stänger dörren för en moderatledd regering om den blir beroende av SD, och om Liberalerna går ifrån nuvarande linje, riskerar hon inte själv då att hamna i samma beroende av V med ett fortsatt samarbete med Socialdemokraterna som M av SD?

– Vi kommer att genomföra januariavtalet den här mandatperioden och det visar ju att vi hittat ett samarbete utan att ge Vänsterpartiet inflytande. Vad som sker efter nästa val beror på valresultatet och hur andra partier ställer sig.

Hon vill inte budgetsamarbeta med vare sig Sverigedemokraterna eller Vänsterpartiet.

Att hon skulle vilja sitta i en S-ledd regering är ett missförstånd på grund av en hårdragen rubrik, liksom att hon inte skulle vilja samarbeta med Alliansen om den blir större än de rödgröna.

Uppskruvat tonläge

– Det stämmer inte. Vi var ju bara ett mandat från att söka stöd för en Alliansregering hösten 2018. Ibland låter det som att det är väldigt långt från ett samarbete igen. Jag skulle säga att det handlar om politisk vilja. Vår dörr står öppen för ett samarbete med våra allianskollegor, men det bygger på att de stänger dörren till SD, säger hon.

Annie Lööf är öppen för att sitta i en regering tillsammans med såväl S som M.

– Vi kommer inte att gå till val på något regeringsalternativ eller på vem som ska bli statsminister. Vilken regering det blir efter nästa val beror på valresultatet och hur S och M ställer sig till ytterkanterna och det politiska innehållet vid förhandlingar.

Vad som oroar Annie Lööf inför nästa valrörelse är det uppskruvade tonläget i svensk politik just nu, som hon anser finns i flera partier. Hon är bland annat kritisk till statsminister Stefan Löfvens senaste varningar för att demokratin skulle vara hotad.

– SD är ju valda till riksdagen genom demokratiska val och att samarbeta med dem är ju inte något hot mot demokratin. Däremot så finns det sakfrågor och värderingar som jag tycker är förkastliga och jag vill lägga fokus och debatten där. Jag tycker att vi ska sansa tonläget och skruva ned nivån lite. Det finns tillräckligt mycket sak- och värderingsfrågor som man kan ta med ett främlingsfientligt parti, säger Annie Lööf.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV