Energi · Kultursvepet

Coronasäker litteratur på nätet

Biblioteken har också drabbats av pandemin.

Coronapandemin har ställt mycket på ända. Inte minst kulturen. Många bibliotek har begränsade öppettider eller är stängda. De som är öppna har begränsningar på antalet besökare. Jerker Jansson tipsar om sätt att hitta böcker på nätet.

De flesta har en mobil eller en padda nuförtiden och det finns speciella e-boksläsare för den som vill läsa lite mer bekvämt. Biblioteken har e-böcker till utlåning förutom tal- och ljudböcker, men utbudet av böcker är begränsat och det blir lätt mycket storsäljare och deckare. För den som vill läsa texter som kanske inte är hyperaktuella eller ligger på topplistor av olika slag gratis finns det andra vägar.

Projekt Runeberg är den svenska varianten av Project Gutenberg. Båda är decenniegamla databaser som samlar böcker där upphovsrätten gått ut. I vissa fall låter författare projekten publicera deras böcker trots att de inte är gamla nog för att vara helt fria. Hursomhelst är resultatet en gemenskap där frivilliga skannar in böcker och lägger ut.

Det handlar om många tusentals böcker. Även om många av dem har mer av ett historiskt eller vetenskapligt intresse finns det mer än nog av spännande böcker att fylla ett helt liv som bokläsare. Det går att läsa böckerna direkt i en webbläsare, men läsupplevelsen blir betydligt trevligare i ett e-boksprogram. Det finns en uppsjö sådana för olika plattformar, många gratisprogram fungerar alldeles utmärkt. Hemsidan är minst sagt primitiv och rätt svåröverskådlig, men det finns en nedladdningslänk längst ner på varje boks sida där man kan hämta hela boken som fil.

Tips från Projekt Runeberg

• Jerusalem – Selma Lagerlöf

Selma Lagerlöf är en verklig tungviktare i svensk litteratur och hon är definitivt en av de författare som man borde ha läst några böcker av. Min favorit är ”Jerusalem”, en studie i sektbeteende baserad på en verklig händelse. En grupp människor från Nås ger sig iväg till sina drömmars Jerusalem. Lagerlöf får människorna i berättelsen att glöda på ett sätt som får den att kännas nu. Jag tätänktenker i alla fall både på Knutby och på Sverigedemokraterna sist jag läste den.

• Min barndom – Maxim Gorkij

Första delen av tre av den ryske författaren Maxim Gorkijs självbiografi är utsökt. Arbetarförfattaren Gorkij inspirerade inte bara ryska socialrealister, utan också svenska. En bok som förtjänar sin plats i litteraturhistorien.

• Det går an – Carl Jonas Love Almqvist

En man och en kvinna förälskar sig på en resa och kommer överens om att leva tillsammans utan att gifta sig. Låter inte så chockerande, men författaren Almqvist förlorade sitt jobb som rektor för Nya Elementarskolan i Stockholm på grund av den. Det är okej idag att kritisera äktenskapet som institution idag. 1839 var det defintivt inte det.

• Pengar – Victoria Benedictsson

Kortromanen Pengar publicerades ett halvt sekel efter Det går an, men kritiserar äktenskapet som institution med minst lika mycket kraft. Benedictsson är lite av en doldis i svensk litteratur, men hon är mycket väl värd att lära känna. Huvudpersonen Selma gifter sig som sextonårig med en betydligt äldre man som hon beskriver som ”en rakad gris”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV