Radar · Utrikes

Efter de stränga reglerna – nu öppnar Paris: ”Äntligen får vi våra liv åter”

Michel Allouche (till höger) har sedan länge bokat in att tillbringa sin onsdagskväll på favoritbaren Demain c'est loin i östra Paris.

Järnjalusier rullas upp och plywoodskivor monteras ned – den 19 maj är ett efterlängtat datum i Paris. För första gången på över ett halvår öppnar stadens restauranger, kaféer och barer sina terrasser igen efter en av de strängaste coronanedstängningarna i Europa.

Michel Allouche kan knappt bärga sig inför återseendet av favoritbaren Demain c’est loin.

– Äntligen får vi våra liv tillbaka, säger han till TT.

Sedan den 30 oktober förra året har Rue Mouffetard, likt så många andra parisiska festgator, legat helt öde. Etablissemang efter etablissemang har varit igenbommade, med nedrullade järnjalusier för portarna och plywoodskivor för fönstren.

Men sedan cirka två veckor tillbaka, efter att president Emmanuel Macron meddelade att landets terrasser – tillsammans med teatrar, museer och biografer – äntligen skulle få öppna igen, har gatan börjat väckas till liv. I varenda hörn borras och snickras det i takt med att bar- och restaurangägarna skyndar sig att omvandla varje tillåten millimeter till en terrass.

Befrielse

– Snart smäller det! utropar en glad bartender som kikar ut ur en dörrglugg på den folkliga ölbaren Bar 88, vars splittrans nya träterrass fortfarande ligger täckt med sågspån.

Lite längre ned på gatan ligger den lite tjusigare bistron Restaurant Les 5, vars 20 bord och 40 stolar redan står strategiskt uppradade innanför dörren för att snabbt kunna bäras ut så fort man öppnar på onsdag förmiddag. Kvällen till ära kommer även det franska utegångsförbudet att förkortas från att gälla från klockan 19 på kvällen, till klockan 21.

– Det känns som en befrielse, säger ägaren Alexandre Nguyen till TT.

Han berättar att han redan sedan några dagar tillbaka behövt börja avvisa förfrågningar om bordsreservationer.

– Parisarna har verkligen längtat efter sina terrasser, jag tror inte de varit utan dem så här länge sedan kriget, säger han.

Får tårar i ögonen

Den 36-årige filmredigeraren Michel Allouche får nästan tårar i ögonen när han pratar om sin annalkande festkväll på favoritbaren Demain c’est loin i östra Paris.

– Alla vet var jag kommer befinna mig på onsdag, säger han och beskriver baren som sitt andra vardagsrum där han till och med träffade sin flickvän.

– De senaste sex månaderna har mitt liv i stort sett bara bestått av att gå mellan jobbet och hemmet. Det har känts otroligt tomt. Äntligen får vi våra liv tillbaka!, ler han lyckligt.

Fakta: Coronaläget i Frankrike

Frankrike har drabbats hårt av coronaviruset, med totalt 107 841 inrapporterade dödsfall sedan pandemins början.
Den senaste veckan har smittspridningen legat vid omkring 17 000 nya fall per dag.
Frankrike är just nu inne på sin tredje lockdown som påbörjades den 3 april. Den 3 maj lyftes de första restriktionerna, då förbudet mot inrikesresor hävdes.
Den andra etappen av landets restriktionshävningar sker den 19 maj, då icke-väsentliga verksamheter som butiker, uteserveringar, teatrar, biografer och museer får öppna igen, dock med stränga regler för att undvika ökad smittspridning.
Uteserveringar får exempelvis bara ta emot 50 procent av sin normala kapacitet, och får inte ha fler än sex gäster vid varje bord. Utegångsförbudet förkortas två timmar och kommer att gälla från klockan 06.00 på morgonen till klockan 21.00 på kvällen.
Den tredje etappen är beräknad till den 9 juni, då utländska turister som vaccinerats eller kan uppvisa negativa PCR-test återigen kan resa in i landet. Utegångsförbudet kommer att förkortas till klockan 23.00.
Den sista etappen är beräknad att ske den 30:e juni, då utegångsförbudet och de flesta andra restriktioner kommer att hävas helt.
Källa: Franska regeringen

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV