Radar · Basinkomst

USA:s nya barnbidrag kan minska barnfattigdomen markant

Vicepresident Kamala Harris på ett förskolebesök på tvåspråkiga skolan CentroNia i Washington där hon pratade om det nya barnbidraget.

Nära en halvering av barnfattigdomen och flera positiva effekter på den generella ekonomin i landet, det är vad experterna väntar sig av det nya, utvidgade barnbidraget som började betalas ut i förra veckan i USA. Många höjer nu sina röster för att göra det permanent.

I förra veckan gjordes den första utbetalningen av USA:s nya barnbidrag. Nio av tio barnfamiljer i landet kommer nu att få upp till 300 dollar per barn i månaden. Familjer med barn upp till sex år får 300 dollar per barn medan familjer med barn mellan 6 och 17 år får 250 dollar per barn.

Satsningen är en del av Joe Bidens stödpaket under coronapandemin och kommer att delas ut fram till årets slut, men den kan komma att fortsätta. Biden har föreslagit att stödet ska fortsätta inom ramen för hans infrastruktursatsning, och flera demokrater i kongressren vill se att det permanentas.

– Vi har en verklig möjlighet här, inte bara att kasta pengar på ett problem utan att bygga en arkitektur för framtiden och använda detta som ett ögonblick för att lyfta upp alla barn och familjer, sade kongressledamoten Rosa DeLauro på en presskonferens, rapporterar CNBC.

Kan nästintill halvera barnfattigdomen

Experterna verkar eniga om att barnbidraget, som många kallar en basinkomst för barn, kan få stora positiva effekter, speciellt om det permanentas. Enligt forskningsinstitutet Center on budget and policy priorities kan det komma att lyfta 4,1 miljoner barn ur barnfattigdom, varav 1,7 miljoner är latinamerikaner, 1,2 miljoner afroamerikaner och 814 000 är asiatisk-amerikanska.

Center on poverty an social policy på Columbia university beräknar att det  kan handla om en minskning av den totala barnfattigdomen med 45 procent, och ännu mer i utsatta grupper: 52 procent bland afroamerikaner och 62 procent bland ursprungsbefolkningen.

Till skillnad från det gamla stödet så kommer även familjer som inte betalar någon skatt att kunna ta del av det. Hälften av stödet betalas ut direkt en gång i månaden, medan resten betalas ut i efterhand som en form av skatteåterbäring. Men även de som inte betalar skatt ska kunna få ut hela summan. Det kommer beröra 27 miljoner barn, utöver de som tidigare har kvalificerat sig för det gamla barnbidraget.

– Det kommer att nå de människor som behöver stödet mest”, säger Joanna Ain, biträdande policychef på den ideella organisationen Prosperity Now, till CNBC.

Kan missa de mest utsatta

Men kritiker är oroliga för att det kan bli svårt att nå familjer som inte tidigare behövt göra någon skattedeklaration och därför måste registrera sig på IRS, motsvarande Skatteverkets, hemsida. För att underlätta för denna grupp så har IRS öppnat en onlineportal där de kan registrera sig, men många familjer bedöms trots detta inte känna till att de har rätt till stödet och man räknar med att omkring två miljoner barn kommer att missa utbetalningarna.

”Troligtvis är det människor med de allra lägsta inkomsterna som kommer att missas”, skriver Elaine Maag på Tax Policy Center i ett mail till nyhetssajten Vox.

Trots bristerna är det ändå en satsning av historiska mått. Flera medier beskriver satsningen, om den blir permanent, som den största fattigdomsbekämpande åtgärden sedan Lyndon B Johnsons ”krig mot fattigdom” på 60-talet.

Scott Santens, redaktör för sajten Basic income today, jämför initiativet med den reform av barnbidraget som Kanada gjorde för fem år sedan. Där har man kunnat se flera positiva effekter, bland annat växte BNP med två dollar för varje spenderad dollar i programmet, skriver Santens på Humanity forwards hemsida. En liknande effekt kan väntas i USA, menar han. Han konstaterar också att man bör räkna in kostnaderna som det innebär att låta barnfattigdomen i landet fortsätta. Varje dollar investerad i att bekämpa barnfattigdom kan minska dessa kostnader med sju dollar, enligt en studie från 2018.

”Amerikas 6-månadersexperiment med vad som i grunden är en universell basinkomst för barn kommer att få ekonomin att växa, minska arbetslösheten och bidra till att göra det hela permanent (genom att vara ett positivt exempel), öka det tillhandahållna beloppet och genomföra en fullständig UBI”, skriver Santens.