Zoom · Analys

Svår uppgift för Joe Biden – ena ett splittrat USA

Washington är fullt av militär inför ceremonin får Joe Biden ska sväras in som USA:s president.

I morgon tar Joe Biden över som president i USA. Förhoppningsvis kommer ceremonierna i Washington att gå lugnt till, men ingenting är säkert just nu. Jerker Jansson funderar över landets närmaste framtid.

– Det kommer inte att bli lätt eftersom vi bara har varit i en sådan här situation en gång i vår historia och det var före inbördeskriget, har den demokratiska före detta kongressledamoten Steve Israel sagt enligt The Hill.

Det är en besvärlig situation i USA. Minst sagt. Covid sprids i befolkningen och nära 400 000 människor har dött. Efter en riksrättsförhandling och en sommar av social och politisk oro hoppades man på att valet i november skulle vara händelsen som förde tillbaka landet till stabil grund. Men Donald Trump lyckades utnyttja valresultatet till att splittra landet ytterligare.

Väl borta från presidentskapet kommer Trump antagligen att dra igång en motståndsrörelse, stöttad av högerpress som sprider konspirationsteorier. Den allra viktigaste och svåraste uppgift som Joe Biden har är att få till något slags borgfred. USA är som en egen världsdel, där människor lever i helt olika miljöer och kulturer. Landet har aldrig varit ett enda land, men har lyckats samla människor bakom en uppsättning idéer och runt olika nationella symboler och projekt. Frågan är nu om motsättningarna är för djupa? När människor mördar för sin politiska tro är risken stor för det.

Svåra samhälleliga problem

De första hundra dagarna för en president brukar vara lite smekmånadsbetonade, som att gå på presidentlekis, men Biden kommer att landa mitt i hetluften. Han har redan haft problem att få sitt parti att fokusera på att utse ministrar till sitt nya kabinett eftersom det händer så mycket annat som splittrar fokus.

Pandemin har ökat klyftorna i samhället

Pandemin i synnerhet har gjort att svagheterna i det amerikanska samhället har avslöjats med smärtsam tydlighet. Utan en allmän och skattefinansierad välfärd har många människor kastats ut i ren fattigdom. Befolkningen kör på fälgarna och tanken börjar gro bland åtminstone vänsterlutande grupper: Kanske är konsekvenserna av avsaknaden av gemensam välfärd och social trygghet värre än den inskränkning i vår frihet som ett sånt samhälle innebär?

Den amerikanska ekonomin har tagit rejält med stryk, precis som i många andra länder, men krisen har förstärkts av den avgående administrationens sätt att missköta den. Dessutom har Trump och hans anhang lyckats stöta sig med stora delar av världen och amerikanska företag och i förlängningen deras anställda får ta smällen.

Dyr återhämtning 

Nu när Biden tar över kommer uppförsbacken att likna en störtloppsbacke. Förutom att han tar över en stat i kris, där myndigheter bokstavligen utreder sina egna anställda för att se om de är högerextremister och möjliga terrorister, kommer det kommande året att bli svårare än 2020 på många sätt.

Efter att kassakistor på alla möjliga nivåer federalt och i delstaterna tömts under pandemin planerar Biden en lång rad insatser för att stötta befolkingen och få igång ekonomin igen. Det kommer att kosta bisarra summor. Just nu är den amerikanska befolkningen i en så pass svår chock att de kan acceptera sådana siffror, men en stor dos av cynism har letat sig in i debatten. Risken är stor att konflikterna i samhället inte lugnar ner sig med den nya presidenten.

Efterspelet till terrorattackan svåraste uppgiften

Listan på utmaningar för Bidens administration är lång. De kulturella skillnader som finns i landet har cementerats och skapat en situation där människor på allvar diskuterar att bryta upp unionen, förvandla delstater till egna länder. Den grundläggande konflikten är mellan land och stad, men det handlar också om fördelningspolitik, om att en stor grupp amerikaner som inte har några större ekonomiska resurser lockats av Trumps högerextremism. Biden främsta uppgift blir att försöka locka in dem igen i den demokratiska processen.

Men det som sårat samhället värst har varit den process som ledde fram till attacken mot Capitol Hill, USA:s parlament. Trump har lyckats dela upp USA i två lag som bekämpar varandra, senast ledde det till fem personers död. Frågor som hur man ska hantera gränsen till Mexiko, hur man ska få stopp på pandemin och få ut hjälp till svaga grupper i samhället och hur man ska få ordning på ekonomin bleknar inför det kalla faktumet att fascistiska grupper vill genomföra en revolution.

Biden ställs efter ceremonin i morgon inför en situation som kommer att kräva allt av honom. Vänstern i partiet vill inte veta av några utflykter åt höger och är redan småsura för att han inte har lyssnat tillräckligt på dem. Grupper till höger vill inte se honom glida vänsterut. Men där finns paradoxalt nog en öppning för honom. Om han får igång en läkningsprocess som går på djupet är det möjligt att en del grupper kan lockas att bli mer öppna för kompromisser, för att jämka sina åsikter för landets överlevnad. För oss som ser situationen ur ett internationellt perspektiv är det kanske det viktigaste. Ett disharmoniskt USA är farligt. För alla på jorden.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV