Radar · Utrikes

Overklighetskänsla på gatorna i Washington

Nationalgardet på Washington DC:s gator.

Det är en belägrad stad som möter dem som tar sig ut på Washington DC:s gator. Minst 21 500 soldater vaktar huvudstaden inför att Donald Trump lämnar presidentposten och Joe Biden tillträder. ”Det känns overkligt, som att vara i en tv-serie”, säger Washingtonbon Susan Seutter till TT:s utsända.

Antalet soldater som vaktar huvudstaden är fler än vad USA har på plats i Irak och Afghanistan sammanlagt. De ska hindra nya oroligheter, efter det att Trumpanhängare stormade kongressen den 6 januari.

Ett två meter högt stängsel med rakbladstråd har satts upp runt ett stort område kring kongressbyggnaden Kapitolium, där Joe Biden svär presidenteden på onsdagen.

Polisbilar med blinkande blåljus spärrar av vägarna en kilometer utanför kongressområdet. 13 av stadens tunnelbanestationer är avstängda. I gathörnen syns klungor av soldater från nationalgardet i grönbeiga kamouflageuniformer, småpratande med poliser.

– Det känns overkligt, som att vara i en tv-serie, säger Washingtonbon Susan Seutter som är ute och joggar med sin kompis Allison Fiorello längs med avspärrningarna runt Kapitolium på tisdagsmorgonen.

Nödläge utlyst

Washingtons borgmästare Muriel Bowser utlyste nödläge efter kaoset i Kapitolium den 6 januari, fram till dagen efter det att Biden svurit presidenteden. Hon avråder besökare från att komma till staden. Federala polisen FBI har varnat för nya oroligheter i huvudstaden och även delstatshuvudstäderna under veckan.

– Det är en märklig stämning i staden och folk är rädda, säger Susan Seutter, och fortsätter:

– Vi hade räknat med att hålla oss inomhus under dagarna kring installationen, men staden känns väldigt befäst och stillsam nu, så vi vågade oss ut för att jogga.

– Det är viktigt att få vardagen att kännas så normal som möjligt och inte bara gömma sig hemma, säger Allison Fiorello, som har med sin dotter i en barnvagn på joggingturen.

Svårt att avgöra

Allison Fiorello och Susan Seutter följer med i nyheterna och försöker undersöka sannolikheten för nya oroligheter i staden.

– Men det är svårt att avgöra hur stor risken är. Jag tror att någon kommer att försöka göra något. Men det är väldigt hög säkerhet här så jag tror inte att de kommer långt, säger Susan Seutter.

Eric Owiti, 34, promenerar förbi en samling militärfordon fem kvarter från National Mall, den stora parken vid Vita huset och kongressen. Soldater med automatvapen dirigerar trafiken och kontrollerar legitimation på dem som passerar förbi.

– Det känns obehagligt, men det är nödvändigt den här veckan, säger han.

Trumpanhängare efterlysta

Banker och butiker har täckt sina skyltfönster med spånskivor. Vid en busshållplats sitter en skylt med bilder på Trumpanhängare som är efterlysta av polisen för attacken mot Kapitolium.

Flera av de projekt som Eric Owiti arbetar med som civilingenjör är satta på paus den här veckan, berättar han.

– Allt i staden står stilla. Vägspärrarna, och att många tunnelbanestationer är stängda gör det svårt att ta sig runt.

Eric Owiti kommer hålla sig hemma på onsdagen, då Joe Biden svärs in.

– I vanliga fall hade jag gärna lyssnat på Bidens installationstal på plats, men nu ska jag följa det på tv i stället. Jag tror att han blir en bra president som kan ena landet och ta hand om pandemin, säger han.