Radar · Inrikes

Indraget stöd till barnfamiljer väcker förvåning – ”Ohållbar situation”

Ensamstående föräldrar är en grupp som kunnat få extra bostadsbidrag under pandemin.

Flera av regeringens stödåtgärder med anledning av pandemin har successivt förlängts. Det gäller dock inte höjningen av bostadsbidraget för barnfamiljer, något som möts av kritik och förvåning.

En av de åtgärder som regeringen införde i syfte att kompensera för inkomstbortfall under coronapandemin var ett utökat bostadsbidrag för barnfamiljer. Påslaget på 25 procent betalades automatiskt ut från den 1 juli till de familjer som i vanliga fall omfattas av bidraget. Till skillnad från exempelvis permitteringsstöd till företag och höjd a-kassa förlängdes inte det extra bostadsbidraget vid årsskiftet.

Från många håll uttrycks förvåning över höjningen av bidraget inte förlängs.

– Vi vet att den här formen av bidrag är enormt viktig för personer som lever på marginalen. Det förvånar oss att inte stödet förlängts eftersom pandemin, i allra högsta grad, fortfarande pågår, säger Stina Kelly von Essen, socialchef på Stockholms stadsmission, till Dagens Arena.

Ensamstående föräldrar får det värre

Enligt regeringen består sex av tio av de hushåll som omfattas av bostadsbidraget av ensamstående kvinnor med barn. Intresseorganisationen Sveriges makalösa föräldrar hade hoppats på ytterligare stöd, och till Dagens arena säger generalsekreterare Christina Olsson att det är ”förfärligt” att det höjda bostadsbidraget inte ens förlängs. Hon tror att situationen för många ensamstående föräldrar snarare är värre nu, då de små ekonomiska marginaler man hade i våras är uttömda:

– Det blir bara värre för våra medlemmar: jag hänvisar dem till Giving people för att de ska få mat. Vi är ju alla överens om att vi har en kämpig vår framför oss, så varför det här inte förlängs, det förstår jag inte.

När regeringen tillkännagav höjningen i våras sa socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) det rörde sig om en ”träffsäker åtgärd för att nå hushåll med svag ekonomi”. I en mejlkommentar till Dagens Arena skriver ministern nu att ”den tillfälliga höjningen av bostadsbidraget var ett resultat av budgetförhandlingarna där det enades om att göra en tillfällig höjning fram till utgången av 2020” och hänvisar samtidigt till en pågående utredning av bostadsbidraget som ska göra det mer träffsäkert. Så sent som i december sa Per Bolund, finansmarknads- och bostadsminister, att miljöpartiet vill permanenta den tillfälliga höjningen av bostadsbidraget, uppger TT.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV