Radar · Miljö

Ström av åtal mot klimataktivister

Att blockera vägar har varit en återkommande strategi av aktivister inom Extinction rebellion.

Ett fyrtiotal aktivister står nu åtalade efter att ha blockerat gator i centrala Göteborg. Dryga böter kan vänta om de fälls. ”Det är min medborgerliga plikt”, säger Ragnhild Larsson, en av de åtalade.

Aktionerna som ägde rum våren 2019 syftade till att få politiker i Göteborg att utlysa klimatnödläge. En åtgärd som kan vidtas av regeringar eller som i det här fallet en kommun, för att signalera att mänskligheten befinner sig i en nödsituation, vilket då kan motivera mer drastiska utsläppsminskningar.

Men något gehör för sina krav fick inte aktivisterna. Göteborg har ännu inte sällat sig till de kommuner som utlyst klimatnödläge. Istället riskerar aktivisterna dryga böter, då de inte hörsammade polisens order om att flytta på sig. Därför är de nu åtalade för ohörsamhet mot ordningsmakten.

”Aktivisterna står för sina handlingar, men nekar till brott eftersom de menar att de handlat i nödrätt på samma sätt som man slår sönder en bilruta en varm dag för att rädda ett barn eller en hund”, skriver Extinction rebellion i ett uttalande.

Hoppas kunna samla in pengar

Enligt aktivisterna rör det sig om en bötessumma på runt 400 000 kronor som kan utdömas om rätten finner alla åtalade skyldiga. Totalt rör det sig om ett fyrtiotal.

– Jag gjorde det inställd på att jag skulle behöva betala själv men jag hoppas att vi kan samla in pengar, annars blir det svårt att vara aktivist i förlängningen, säger Ragnhild Larsson som är en av de åtalade.

Liknande böter efter aktioner i Stockholm under 2020 har redan dömts ut och fler är att vänta. Anna Termine som är en av aktivisterna som deltagit i civila olydnadsaktioner i huvudstaden, har dömts två gånger och har blivit inkallad till förhör i ett ytterligare fall där hon kan dömas. Hon säger att hon är kluven till att åtalen med efterföljande domar nu kommer.

– Det är bra att det kommer upp i media med det är kämpigt, det känns som att man offrar sig för framtida generationer, säger hon.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV