Radar · Utrikes

Demonstrant sköts i huvudet – dog på sjukhus

Protesterna i Myanmar har pågått i två veckor.

En 20-årig kvinna som sköts i huvudet förra veckan under protesterna mot militärkuppen i Myanmar har avlidit. Samtidigt inför fler västländer nya sanktioner mot juntan.

Tjugoåringen som sköts under en demonstration i Myanmars huvudstad Naypyidaw i förra veckan har nu dött på sjukhus.

– Hon bekräftades död klockan elva på förmiddagen. Vi har skickat iväg kroppen för rättsmedicinsk undersökning, säger en läkare som inte vill namnges, till nyhetsbyrån AFP.

Välkomnas av demonstranter

Parallellt med beskedet fortsätter västländer att införa sanktioner mot ledande personer ur militärstyret, som bland annat fått sina tillgångar frysta. Senast Storbritannien och Kanada, vars agerande välkomnas av demonstranterna som förbereder sig för de protester som pågått i två veckor.

Sedan tidigare har USA infört sanktioner. Även svenska Sida har dragit in delar av utvecklingsstödet till Myanmar.

Myanmars junta har ännu inte reagerat på de senaste sanktionerna. Historiskt har generalernas intresse för omvärldens reaktioner och påtryckningar varit begränsat.

– Sanktioner mot militära ledare är i stor utsträckning symboliska. Åtgärder för att straffa militärens företag kan däremot bli mycket mer effektiva, säger Mark Farmaner, chef för människorättsorganisationen Burma Campaign UK, till nyhetsbyrån Reuters.

Betydande sektor

Efter nästan ett halvsekel av juntastyre står företag som är knutna till armén för en betydande del av Myanmars ekonomi, med verksamhet inom allt från bankväsendet till bryggerinäringen, telekomindustrin och transportbranschen.

Militärkuppen genomfördes den 1 februari, och gjorde slut på ett årtionde av stapplande folkstyre. Soldater förde bort civila politiker i gryningsräder, däribland ledaren Aung San Suu Kyi, som sedan dess hålls i fängsligt förvar.

Bakgrund: Militärstyre under årtionden

Myanmar (tidigare Burma) ligger i Sydostasien och gränsar till Kina, Laos, Thailand, Bangladesh och Indien. Landet har en befolkning på närmare 54 miljoner, enligt beräkningar från 2018.
Huvudstaden Naypyidaw är en helt planerad stad som började byggas i centrala Myanmar 2002. Tre år senare, 2005, tog den över som huvudstad efter landets största stad Rangoon.
Landet koloniserades på 1800-talet av Storbritannien men blev självständigt 1948. Militären tog makten 1962 och styrde enväldigt fram till 2010, då en viss demokratisering inleddes. Den 1 februari tog militären omigen makten genom en kupp, motiverad med påståenden om att valet i november inte gick rätt till.
I valet vann NLD jordskredsseger. Partiet leds av den tidigare oppositionsledaren Aung San Suu Kyi, som enligt författningen inte får bli president. Hon har dock styrt landet sedan 2016 och har formellt en särskilt inrättad post som statskansler.
Aung San Suu Kyi tilldelades Nobels fredspris 1991 för sin demokratikamp men har under sin tid i regeringsställning kritiserats hårt för att inte stoppa militärens agerande mot de muslimska rohingyerna.
Våld och förtryck mot folkgruppen rohingya har under de senaste åren lett till en omfattande flyktingvåg från framför allt delstaten Rakhine till grannlandet Bangladesh.
Källor: NE, Landguiden, AFP