Energi

Begagnade klappar – för klimatets skull

Köp julklapparna second hand eller ge bort upplevelser, tipsar Maja Risholm och Jerry Malmström.

Under granar runt om i landet samlas högar av paket inför dopparedan. Men det finns de som har tänkt om. Familjen Risholm-Malmström drar ned på julklapparna av klimatskäl och väljer begagnade leksaker till barnen.

Julen är nog den mest traditionsbundna högtiden av alla – men kanske håller klimatkrisen på att förändra även detta. En färsk undersökning från Världsnaturfonden, WWF, visar att varannan svensk kommer att köpa färre julklappar i år jämfört med i fjol, just med hänvisning till miljön.

Några som har sett över sitt konsumtionsbeteende i grunden är Maja Risholm och Jerry Malmström i Ytterby utanför Göteborg. Tillsammans har de barnen Louie, fyra år, och Bianca, snart tre.

– Vi har inte levt hållbart så länge. Vi har flugit, shoppat och fossilfestat. Det är lätt att göra det. Samhället är uppbyggt för att vi ska konsumera, säger Maja Risholm.

Ögonöppnare

Men 2018 års skogsbränder gav henne en tankeställare. Hon var mammaledig med Louie och gick långa promenader vid parets sommarhus i Bohuslän – allt medan bränderna rasade på flera olika håll i landet.

– Det blev så påtagligt: Jag gick där bland kohagarna med Louie i bärsele och Bianca i magen, jag bar bokstavligen på nästa generation. Men vad var det för värld jag skulle lämna till dem?

Snart treåriga Bianca och fyraårige Louie i familjen Risholm-Malmström har inget emot begagnade leksaker
Snart treåriga Bianca och fyraårige Louie i familjen Risholm-Malmström har inget emot begagnade leksaker. Adam Ihse/TT

Maja bestämde sig för att göra en rad förändringar. Hon sade upp sig från sitt jobb inom klädbranschen och började på ett försäkringsbolag där hon ibland har möjlighet att jobba med hållbarhetsfrågor. Hon engagerade sig också i Våra barns klimat, en partipolitiskt obunden organisation som strävar efter att lösa de stora klimatproblemen till nästa generation. Familjen började successivt ställa om sin vardag.

– Det tog lite tid men i dag har vi rätt bra koll på allt: vad vi köper för el, hur vi transporterar oss, vad vi handlar för mat, hur vi konsumerar. Sedan försöker vi göra mer hållbara val utifrån det, säger Maja.

Nummer ett blev att sluta köpa nya kläder och prylar och i stället börja leta på second hand-marknaden. Jerry trodde att han skulle sakna sina gamla konsumtionsvanor men så blev det inte.

– Utbudet på begagnatmarknaden är otroligt. När vi upptäckte Marketplace, Tradera, Blocket och loppisar kändes det bara idiotiskt att köpa nya grejer. Allt du kan önska dig finns begagnat, säger han.

– För mig är det här sättet att konsumera en del i uppfostran. Jag vill ge mina barn det här sättet att tänka. Jag ser det som en gåva till dem, säger Maja.

Ärva kläder och leksaker

Att julen nu står för dörren får inte Maja och Jerry att frångå sina principer. De ger barnen begagnade julklappar och upplevelser och skippar julgåvor helt mellan de vuxna i familjen. Att en del skulle kunna tycka synd om barnen som inte får nya julklappar vittnar i så fall bara om förlegade attityder, menar paret.

– Jag tror inte att barnen bryr sig om ifall sakerna är begagnade, säger Jerry.

– Att få ärva storkusinens jacka eller ta över hans favoritrobot är ju bara häftigt och ger ett större affektionsvärde än något nytt från affären, tillägger Maja.

Skogsbränderna 2018 fick Maja Risholm att tänka om – nu lever familjen så klimatsmart som möjligt
Skogsbränderna 2018 fick Maja Risholm att tänka om – nu lever familjen så klimatsmart som möjligt. Foto: Adam Ihse/TT

Men hur gör man då med släktingar – till exempel mor- och farföräldrar – som kanske inte har riktigt samma syn?

– Förklara hur ni tänker. Erbjud er att hjälpa till. Du kanske kan leta reda på saker och köpa dem i deras ställe om de är ovana vid att handla begagnat på nätet till exempel, säger Maja.

– Tipsa om att de kan ge bort en upplevelse. Att få en heldag tillsammans med farmor, kanske åka till badhuset, gå på bio eller ta en fika är en perfekt gåva, fyller Jerry i.

Familjen medger att man behöver uppbåda ett visst motstånd för att inte dras med i köphetsen.

– Då får man gå tillbaka till sitt ”varför”. Är det viktigaste att ge bort nya plastsaker eller att lämna över en hållbar värld till våra barn? säger Maja.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV