Radar · Mänskliga rättigheter

WHO: Ge inte en tredje spruta – ge vaccin till de fattiga länderna

Tunisien har drabbats av ökad smitta av corona.

Nu anklagar Världshälsoorganisationen rika länder för att erbjuda ett tredje vaccinskott till medborgarna medan fattigare länder går utan. Men många länder rullar nu ut en tredje vaccinspruta

– Vi ger flytvästar åt människor som redan har, och låter resten drunkna.

Det sa Michael Ryan, chef för hälsokriser på WHO vid en presskonferens igår, rapporterar DW.

Uttalande kom strax efter USA meddelat att de nu rullar ut ett extra vaccin till alla och inte bara de inom riskgrupperna.

Forskare från USA och Israel ser att vaccinets effekter har avtagit när nya aggressivare mutationer av viruset nu härjar. Israel har också börjat dela ut en extra spruta till alla över 50 år.

Men WHO menar att inte finns någon vetenskap som stöder teorin med tredje spruta.

Soumya Swaminathan, forskare på WHO sa vid presskonferensen, att data visar att en tredje spruta inte är nödvändigt för alla och att världen sätter sig en mycket värre situation om miljarder människor står utan vaccin, vilket i sin tur kan trigga nya mutationer av viruset.

WHO framhåller att det är mycket viktiga att alla får en första spruta.

– Klyftan mellan de som har och de som inte har kommer att öka om de som tillverkar vaccinet och ansvariga i olika länder prioriterar en tredje spruta framför att förse låg- och mellaninkomstländer med, varnade Tedros Adhanom Ghebreyesus, generaldirektör på WHO.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV