Nästa höst påbörjas nedmonteringen av Ringhals 1 och 2 – med hjälp av fjärrstyrda robotar som arbetar under vatten.
Företaget Westinghouse Electric Sweden har fått uppdraget att sköta nedmonteringen och arbetet kommer att pågå under det kommande decenniet. Omkring 340 000 ton avfall ska tas hand om och cirka en tiondel är radioaktivt, skriver Sveriges Radio.
– Med detta avtal sluter vi cirkeln med säker demontering av reaktorerna, säger Aziz Dag, vd för Westinghouse Electric Sweden, i ett pressmeddelande.
Det är ännu oklart hur mycket kontraktet är värt, men det ska röra sig om belopp uppemot “ett flertal hundra miljoner kronor”, skriver NyTeknik.
Så sker nedmonteringen
Inledningsvis kommer interndelarna, de inre delarna, att kapas. Det rör sig bland annat om moderatortanklock, fuktavskiljare, uppställningsplattan för bränsleelement och styrstavsledrör. Robotar som skyddar från strålning kommer att arbeta under vatten.
– Westinghouse har de kapverktyg som behövs, men ska anpassa dem till vår anläggning. Allt detta är beprövad teknik. Westinghouse är redan igång med att skrota anläggningar i Tyskland och har genomfört interndelssegmentering i Barsebäck också, säger Vattenfalls projektledare Hans Sjöstrand till Ny Teknik.
De inre delarna är även de mest radioaktiva och nedmonteras därför först. Detta för att få bort så mycket radioaktivitet från anläggningen som möjligt. Ingen medarbetare ska exponeras för otillåtna strålningsdoser. Ringhals 1 kommer att vara i fokus först, sedan Ringhals 2.
Den största utmaningen under arbetets gång kommer att vara precis innan reaktortanken i Ringhals 1 ska skäras upp. Isoleringen på utsidan av tanken behöver då skäras loss och delas upp i bitar för att kunna transporteras ut.
– Den isoleringen består av asbest, så man måste täcka in hela den delen av anläggningen så att man inte sprider asbest utanför arbetsområdet. Och åtkomligheten är väldigt begränsad. Det är en smal spalt mellan tanken och betongkonstruktionen som omger tanken, säger Hans Sjöstrand.
Läs mer: Moderat oro över ryskt kärnbränsle i Ringhals: ”Får insyn”
Läs mer: Incidenten på Ringhals ska utredas: ”ovanlig händelse”
Läs mer: Ygeman utesluter inte kärnkraft – men tror på vind