Radar · Miljö

Ny bisfenol i kassakvitton lika skadlig som gammal

Bisfenol S finns i omkring 60 procent av alla kvitton idag och verkar vara lika skadlig som föregångaren bisfenol A.

Sedan januari förra året är kemikalien bisfenol A förbjuden i bland annat kassakvitton. Men nu visar allt fler studier att det ersättande ämnet bisfenol S verkar vara lika skadligt som det förbjudna, rapporterar vetenskapsradion.

Bisfenol A användes bland annat som en ingrediens i bläcket i kassakvitton, men förbjöds i januari förra året, på grund av de hormonstörande egenskaper den uppvisat, något som bland annat kan påverka fortplantning och fosterutveckling negativt.

En studie från EU:s kemikaliemyndighet ECHA beräknar att omkring 60 procent av alla kvitton idag innehåller det ersättande ämnet bisfenol S, som i alltfler studier visat sig vara i princip lika skadlig som det förbjudna bisfenol A.

Elin Engdahl, forskare inom miljötoxikologi vid Uppsala universitet säger till vetenskapsradion att hela gruppen av bisfenoler behöver fasas ut.

– Om man får ha en annan kemikalie då har man det, och när den blir förbjuden så byter man till någon annan. Så det ligger väldigt mycket på lagstiftningen att förbjuda grupper av kemikalier.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV