Radar · Inrikes

Polisen efter skolattacken: Tung dag för Eslöv

Polis på plats vid skolan.

Vittnet berättar om en maskerad och knivbeväpnad person som attackerade en man ur personalen inne på skolan, under lektionstid. En 15-årig pojke är gripen. ”Det är en väldig tung dag för Eslöv”, säger Ann-Louise Kämpe, polisområdeschef i södra Skåne, på en pressträff.

Enligt Anna-Karin Boije, lokalpolischef, kom polisen snabbt på plats och flera teknikerteam har varit på plats för att säkra material inför det ”omfattande utredningsarbetet som väntar”.

– Vi rubricerar ärendet som försök till mord. Vi har en skolanställd som är skadad och som opereras. En misstänkt gärningsman kunde tidigt gripas och den personen är 15 år, säger Boije.

På pressträffen deltar även Johan Andersson, kommunstyrelsens ordförande i Eslöv. Han beskriver det hela som en ”fruktansvärd händelse”.

– Tankar går till den personen som har blivit drabbad men också till elever och personal, och den oro som sprids på de olika skolorna i kommunen när någonting sådant händer, säger Andersson.

Tillhygge

Strax före nio på terminens andra skoldag larmades polisen om en person med tillhygge inne på Källebergsskolan i Eslöv. En 45-årig lärare skadas allvarligt när personen går till attack.

Andra elever låser in sig i klassrum på skolan, och några elever försöker fly genom skolans fönster.

– De flesta eleverna ska ha stannat i sina klassrum i samband med händelsen, men några ska även ha hoppat ut genom fönstren, bekräftar polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford.

På skolan går 270 elever i årskurs 7-9.

En elev på skolan berättar för Skånska Dagbladet om skakande upplevelser:

– Det var en man med en lång kniv som kom in i skolan, Han hade på sig en skelettmask, en hjälm och vad som såg ut som en skottsäker väst. Det var väldigt obehagligt.

Polisen vill inte kommentera huruvida personen var maskerad eller inte.
En kort stund senare grips en 15-årig pojke i en dramatisk polisinsats där en av poliserna avlossar sitt tjänstevapen.

– Det var som vi bedömer ett varningsskott, säger polisområdeschef Ann-Louise Kämpe.

Det var enligt Ewa-Gun Westford rörigt på platsen när polisen kom, med elever som skrek och sprang.

Har opererats

Den skadade mannen har opererats under förmiddagen, men polisen kan inte säga mer.

– Skadeläget har vi inte mer uppgifter om, säger Ewa-Gun Westford.

Hon vill inte svara på om den gripne är en elev på skolan.

– Någon form av relation har han till skolan, säger hon till TT.

Den gripne 15-åringen är nu misstänkt för mordförsök, men än så länge finns inget motiv, säger Ann-Louise Kämpe, polisområdeschef i södra Skåne.

– Det är för tidigt att säga än så länge, vad som ligger bakom är för tidigt att svara på. Det får den omfattande utredningen som kommer visa.

Blev inlåsta

Två högstadiepojkar berättar hur de fick vänta, inlåsta i klassrummet i en och en halv timme. De skulle planera morgondagens idrottsdag, men fick plötsligt veta att de skulle stanna kvar i klassrummet.

Läraren berättade inget om vad som hänt.

– Det vi fick reda på var det som stod på nyheterna, berättar en av eleverna.

Senare berättade läraren att det fanns poliser utanför.

TT: Blev ni oroliga?

– Lite, när man ser så mycket poliser, säger en av eleverna.

– Jag kände mig ändå ganska säker. Vi var ändå i vårt klassrum, i byggnaden, säger den andre.

– Vi försöker bilda oss en uppfattning om hur det har gått till, säger Ewa-Gun Westford.

Den tekniska undersökningen kommer vara ganska omfattande.

Ingen elev är skadad, skriver Eslövs kommun på sin sajt, där det framgår att polis och räddningstjänst snabbt var på plats.

”Skolan låstes omedelbart och alla elever på skolan är nu samlade i skolans idrottshall och tas omhand av professionell personal”, uppger kommunen.
”Vårdnadshavare kommer att få besked så snart eleverna kan hämtas på ett ordnat sätt. Just nu är det många personer på plats på skolan”.

Kerstin Mellén Gyllensten, förvaltningschef för barn- och familjeförvaltningen i Eslövs kommun, berättade för SVT Nyheter Skåne vid lunchtid att kommunens krisgrupp är på plats hos elever och lärare.

– Vi sätter in professionell krispersonal för samtal eller vad det nu kan vara som behövs. Vi finns här runt omkring och försöker lyssna in vad det är som de drabbade behöver, säger hon hon till SVT.

– Detta är fruktansvärt. Skolan ska vara en trygg plats för elever, lärare och alla som vistas där. Vi ser mycket allvarligt på händelsen. Just nu koncentrerar vi oss på den akuta händelsen och krishantering. Våra tankar går till den skadade personen och hans anhöriga, säger Johan Andersson (S), kommunstyrelsens ordförande, till TT.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) kommenterar händelsen:

– Det är med bestörtning jag tagit del av information om detta allvarliga våldsdåd i Eslöv, säger han till TT.

– En skola ska alltid vara en trygg plats för alla barn och vuxna som finns där. Våra tankar går till anhöriga och till de elever som naturligtvis är skakade efter detta.

TT: Tror du att det startar en debatt om säkerhet på skolor nu?

– Det är skolstartstid nu, så det är klart att människor blir oroliga av en sådan händelse, men vi vet väldigt lite om motiv och bakgrund, säger Mikael Damberg.

Fakta: Andra skolattacker i Sverige

December 2017: En 17-årig elev vid en gymnasieskola i Enskede i södra Stockholm avled efter att ha knivskurits av en 16-årig elev.
Januari 2016: En 15-årig pojke på Göingeskolan i Skånska Broby avled efter att ha knivskurits av en 14-årig elev.
Oktober 2015: En 15-årig elev, en 20-årig elevassistent och en 42-årig lärare dödades när en ung man gick till attack med ett svärd på skolan Kronan i Trollhättan. Gärningsmannen sköts senare ihjäl av polisen.
Januari 2001: En 16-årig pojke sköts ihjäl på Bromma gymnasium i Stockholm.