Radar · Utrikes

Stor vaccinationskris i Indien – får allvarliga konsekvenser globalt

Coronaviruset slår nu med full kraft mot Indien.

Enorma vaccinationsköer slår nu hårt mot Indien. Och det får i sin tur stora stora konsekvenser för den globala tillgången, skriver CNN.

Indien är i dagsläget världens största producent av coronavaccin. Landet producerar mer än 60 procent av vaccinet som säljs globalt, och den största inhemska tillverkaren är SII (Serum Institute of India).

Enligt ett avtal som slöts förra året har SII tillverkat upp till 200 miljoner doser till 92 länder. Indiens goda kapacitet är en av orsakerna till att landet blivit en avgörande del av Covax, det globala initiativet som fördelar rabatterade eller gratis vaccinleveranser till särskilt utsatta områden.

Situationen i Indien har dock förändrats dramatiskt bara jämfört med för några månader sedan. Detta efter att den andra vågen slog till i början av mars.

I söndags registrerades 261 500 nya coronafall, vilket är den högsta dagsnoteringen sedan pandemins utbrott. Totalt är nu landet uppe i över 15 miljoner bekräftat smittade.

Nya restriktioner har därför införts i flera städer. I huvudstaden New Delhi, med 19 miljoner invånare, gäller utegångsförbud nattetid. Gästarbetare lämnar dessutom storstäderna och återvänder till sina hembyar, då de är rädda att bli strandade om restriktionerna blir ännu tuffare.

Försenade leveranser

Samtidigt har tillgången på vaccin blivit akut och flera stater kräver att den federala regeringen agerar kraftfullare. Den uppkomna situationen har också medfört att Indien skiftat fokus, och landet tar nu resurser som skulle ha gått till Covax för att hjälpa sin egen befolkning.

– Leveranser av doser från SII kommer att bli försenade i mars och april, meddelade organisationen i ett pressmeddelande redan i slutet av mars. 

Indien startade sitt vaccineringsarbete i januari med fokus på sjukvårdsarbetare och riskgrupper. Målsättningen var att ha 300 miljoner människor vaccinerade till augusti. Arbetet har dock inte gått problemfritt. Det har uppstått stora logistiska bekymmer, samt vaccinationsmotstånd hos delar av landets invånare.

Hittills har enbart omkring 14,3 miljoner människor blivit vaccinerade i Indien, vilket bara är strax över en procent av den 1,3 miljarder stora befolkningen, enligt John Hopkins University.