Radar · Utrikes

Alabama: Facket anklagar Amazon för olagliga metoder 

Facket RWDSU hävdar att Amazon bedrev en "illegal kampanj" och kräver omval i frågan kring ett lokalt fack på Amazons lager i Alabama, USA.

Facket ger inte upp sitt försök att organisera arbetarna vid ett av Amazons lager i Alabama USA. Utan överklagar omröstningen och anklagar Amazon för att ha skapat ”en atmosfär av förvirring, tvång och/eller rädsla för repressalier och därigenom kränkte de anställdas valfrihet”.

I förra röstade de anställda i Amazons lager i Bessemer, Alabama, nej till att bilda en fackklubb på sin arbetsplats. 1 798 arbetare röstade mot att gå med i facket och 738 röstade för, enligt facket Retail, Wholesale and Department Store Union (RWDSU).

Men handelsfacket RWDSU anklagar Amazon för ha skapat ”en atmosfär av förvirring, tvång och/eller rädsla för repressalier och därigenom kränkte de anställdas valfrihet” och har lämnat in en överklagan till myndigheterna.

”Vi tror att ett omval kommer att vara mycket troligt. Om Amazon ser detta som en seger så kanske de vill ompröva det. I bästa fall är det en pyrrhusseger, säger Stuart Appelbaum ordförande för RWDSU, till sajten E-handel.

Spionorganisationen Amazon

I USA krävs, på den privata sektorn, att minst 50 procent av de anställda röstar för facket för att det ska bli erkänt som förhandlingsmotpart. Och det är inte ovanligt att som Amzon svara med aggressiva kampanjer mot anställda som försöker bilda fack.

Allt jag kan säga är att all data vi har, och vi har mycket, visar att våra anställda överlag är super super glada. – Alex Ootes, vice vd för Amazons europeiska expansion"

Vid just Amazons lager i Bessemer i Alabama har anställda tvingades närvara vid obligatoriska personalmöten där Amazon anklagas för att ha ljugit om facket. Företaget skickade också otaliga sms till de anställda och i personalutrymmen, bland annat toaletterna, sattes antifackliga budskap upp.

Amazon satte upp antifackliga skyltar på toaletterna vid anläggning i Alabama
Amazon satte upp antifackliga skyltar på toaletterna vid anläggning i Alabama. " Varför betala nästan $ 500 i avgifter?" . Länk

Tidningen Arbetet rapporterade att Amazon till och med fick stadens trafikkontor att ändra trafikljusen utanför dess lager så att de snabbare skulle slå om till grönt för att göra det svårare för de fackliga aktivister som ”ställt upp sig i korsningen att hinna prata med anställda som lämnade arbetsplatsen i bil”.

Amazon gör som många andra arbetsgivarna i USA – tar hjälp av konsulter, detektivbyråer och säkerhetsföretag för att granska fackligt aktivas sjukjournaler, bankbesked och privatliv i syfte att trakassera och misskreditera dem.

I höstas avslöjande tidningen Vice att de fått tag i ett dussintals läckta dokument från Amazons Global Security Operations Center, som bland annat visade att Amazon noggrant övervakar arbetare och fackföreningar i hela Europa, men även miljöaktivister.

Bland annat Greta Thunberg och Friday For Future, men enligt de läckta dokumenten ser inte Amazon Friday For Futurente som ett ”specifikt hot mot företaget” även om ”uppmaning till en global klimatstrejk” fått hundratals av företagets anställda att organisera en egen protest mot Amazons klimatpolitik.

Ett annat av de läckta dokumenten visar att Amazon anlitat den ökända privatdetektivbyrån Pinkerton, som ägs av svenska Securitas. 

Pinkerton har en 100 åriga historia av att anlitas för att stoppa fackföreningar. Där allt att från att anlita kriminella för att misshandla fackliga aktivister till mord använts.