Radar · Integritet

Skyddade personuppgifter kan röjas med gps-sändare i posten

I minst två domar har män hittat kvinnor med skyddade personuppgifter genom att skicka paket med gps-sändare i till dem.

Genom en säkerhetslucka i Skatteverkets rutiner för hantering av paket går det att spåra personer med skyddade personuppgifter. Trots den uppdagade svagheten säger sig inte Skatteverket vilja stoppa posthanteringen, rapporterar P1-programmet Kaliber.

En genomgång som Kaliber har gjort visar att det går att hitta personer med skyddade personuppgifter genom att lägga in en gps-sändare i paket och sedan följa det digitalt på en karta till var det levereras. Att det faktiskt har hänt visar två domar som har fallit de senaste fem åren, där män sökt reda på kvinnor med skyddade personuppgifter.

Kaliber testade att skicka paket med gps-sändare till tre kvinnors adresser som bara var kända av Skatteverket via deras förmedlingstjänst. Alla tre paket levererades och avslöjade var kvinnorna bodde. Kaliber hade frågat om kvinnornas tillåtelse innan.

Skatteverket förmedlar post

Det ligger på Skatteverkets förmedlingsuppdrag att hantera brev och paket till personer med skyddade personuppgifter. Runt 25 000 personer lever med skyddade personuppgifter.

Det är inte helt lätt att få skyddade personuppgifter i Sverige och Skatteverket listar tre olika nivåer av anonymitet, “skyddad folkbokföring, som har ersatt kvarskrivning sekretessmarkering, och fingerade personuppgifter, som innebär att du får nytt namn och personnummer”. Ofta handlar skyddad folkbokföring om att det finns risk för att utsättas för våld eller hot från närstående eller familj, men även personer som ingår i ett personsäkerhetsprogram, eller har vittnat i allvarliga brottsmål kan få skyddet.

Det ska enligt experter gå att skanna inkommande paket och brev för gps-sändare, men någon sådan utrustning har inte Skatteverket velat att kommentera om det används. Verket är medvetet om problemen som kan uppstå med den nya tekniken, men har inga planer i dagsläget att ändra på hur förmedlingen av paket till personer med skyddad identitet utförs, eftersom något sådant skulle kunna krocka med lagen om brevhemlighet som säger att det är förbjudet att öppna annans post utan lov.

– Nej, jag kan inte se det som ett realistiskt alternativ. Det här är ju mängder av post och försändelser som människor har för att få vardagen att fungera, säger Peter Sävje på Skatteverket, till Kaliber.

Uppdrag att höja kunskapen

En majoritet av de som lever med skyddade personuppgifter i Sverige är kvinnor som flyr från före detta partners. En studie (G(l)ömda kvinnor i samhället) från 2020 vid Uppsala universitet där forskarna har intervjuat kvinnor med skyddade personuppgifter visade att många av informanterna upplevde det som att deras liv hade satts på paus och att deras vardag hade påverkats negativt. De kände en bristande tillit till sin omgivning och även till myndigheter och samhället. Vidare var de tacksamma för att få skyddet, vilket innebär en viss upprättelse för dem, men att de kände att det fanns en stor orättvisa att de levde gömda medan gärningsmannen ofta gick fri.

Regeringen gav i april i år uppdrag åt Jämställdhetsmyndigheten att höja kunskapen om våldsutsatta personer som lever med skyddade personuppgifter, med fokus på kvinnor och barn. Resultatet ska redovisas i mars nästa år.

Syre har tidigare skrivit om hur det går att hacka gps-sändare som används för att hålla reda på barn av föräldrar.

Läs mer här: Gps-klockor för barn en falsk trygghet, 4 okt 2021