Radar · Miljö

Marint skydd för Antarktis – nu avgörs ödesfråga för klimatet

Kommer Antarktis hav att blir skyddade områden? Det kommer att avgöras under CCAMLR:s årliga möte.

Kommissionen för bevarande av marina levande resurser i Antarktis, CCAMLR, har världens ögon på sig när de i dag inleder sitt möte i Hobart, Australien. Förhoppningen är att mötet ska godkänna marint skydd för tre områden som har avgörande betydelse för ekosystemet och klimatet.

I dag inleder CCAMLR*, Kommissionen för bevarande av marina levande resurser i Antarktis, sitt 40:e årsmöte. På agendan står fiskereglering och förvaltning, samt klimatförändringarnas effekter på bevarandet av Antarktis marina levande resurser och marina områdesskydd. 25 länder plus EU är medlemmar i kommissionen och Sverige representeras av Havs- och vattenmyndigheten, vars generaldirektör Jakob Granit också är kommissionens ordförande och leder mötet.

Tre förslag om nya marina områdesskydd ska diskuteras på årets möte. Det handlar om Weddellhavet, östra Antarktis och Antarktiska halvön. Antarktis betydelse för klimatet kan inte underskattas. Området absorberar nästan tre fjärdedelar av den globala överskottsvärmen och fångar upp nära en tredjedel av koldioxiden, skriver Euronews. Under de senaste 30 åren har Antarktis värmts upp med 1,8 grader, tre gånger det globala genomsnittet, vilket fått vetenskapsmän och organisationer att slå larm.

Antarktis- och södra havskoalitionen har drivit en kampanj för att pressa CCAMLR och världens ledare att se till att havsskyddet förbättras. Förutom uppvärmning utgör överfiske ett hot mot Antarktis vatten – fiskarna har en betydande roll i att fånga upp koldioxid. Om de tre förslagen går igenom skulle det skyddade området motsvara nästan en procent av världens hav och täcka ungefär fyra miljoner kvadratkilometer – det skulle bli den största åtgärden för havsskydd i historien, skriver Antarktis- och södra havskoalitionen i sin appell.

Mötet pågår fram till den 29 oktober.

*Commission for the conservation of Antarctic marine living resources

Läs mer: 

Islossning för nya havsreservat i Antarktis

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV