Radar · Utrikes

Macron fördömer polisens massaker på algerier

Frankrikes president Emmanuel Macron vid en minnesceremoni 60 år efter protesterna.

Det har gått exakt 60 år sedan algerier som protesterade på Paris gator dödades av fransk polis. Flera dussin människor – eller flera hundra, befarar aktivister – slogs ihjäl av polisen och ska ha kastats i floden Seine. Något exakt antal har aldrig offentliggjorts.

På lördagen fördömde president Macron polisens agerande med kommentaren att det var oförlåtligt och att tragedin tystats ned och förnekats alltför länge.

Vid en minnesceremoni sa presidenten att tillslaget som letts av polischefen Maurice Papon var ett ”brott”. Det är första gången en fransk president benämner händelsen som brott.

– Uttalandet är ett steg framåt, men inte tillräckligt, säger Mimouna Hadjam från den antirasistiska organisationen Africa93.

Protesterna 1961 ägde rum det sista året Algeriet var en fransk koloni. Relationerna mellan Paris och Alger är fortfarande ansträngda till följd av de övergrepp som begicks av båda sidor under Algerietrevolten 1954–1962, då Algeriet frigjorde sig från det franska kolonialstyret.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV