Radar · Nyheter

Tredje AP-fonden satsar miljardbelopp i kärnvapen: ”Svindlande summor”

En ny gransking från Ekonomiekot visar att Tredje AP-fonden investerar miljardbelopp i kärnvapen.

En ny granskning från Ekonomiekot visar att Statliga pensionsförvaltaren Tredje AP-fonden investerar svenskarnas pensionspengar i bolag som ägnar sig åt kärnvapenverksamhet.

Det rör sig om ett innehav för drygt en miljard kronor i 15 svartlistade företag, bland annat amerikanska Northrop Grumman och Honeywell International, som är leverantörer till USA:s kärnvapenprogram.

– Jag är chockerad att Tredje AP-fonden har bestämt sig för att fortsätta att investera i bolag som är involverade i produktion av nya kärnvapen. Det strider mot syftet med FN:s ickespridningsavtal, säger Susi Snyder, kärnvapenexpert på nederländska fredsorganisationen Pax, enligt Sveriges Radio.

"Svindlande summor"

Sedan 2019 finns det ett lagstadgat hållbarhetskrav som de statliga pensionsfonderna Första till Fjärde AP-fonderna måste följa. Regeringen har tidigare skrivit att FN-avtalet ”innehåller ett tydligt åtagande för kärnvapenstaterna att nedrusta”, och att det ”bör få återverkningar” på besluten som de allmänna pensionsfonderna fattar.

– Det är ju svindlande summor, naturligtvis, men för Tredje AP-fonden är det bara en liten, liten del, inte ens en procent av deras totala investeringar. Det är också anmärkningsvärt att man krampaktigt håller sig kvar vid dessa investeringar, som omöjligen kan betyda något för dem avkastningsmässigt, men som går till vapen som är tillverkade för att massmörda civila, säger Josefin Lind, generalsekreterare för Svenska läkare mot kärnvapen, till Sveriges Radio.

Läs mer:

”Sorgen är att Sverige inte signerar konventionen mot kärnvapen”

USA rasar över ryska rymdskottet: ISS hotat

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV