Radar · Migration

431 irakier har hämtats från Belarus

Migranter har fastnat i gränsen mellan Belarus och Polen.

Ett irakiskt flygplan med medborgare som befunnit sig vid Belarus gräns till EU har lyft från flygplatsen i Minsk. 431 irakier befinner sig på planet, enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Irak har gjort det tydligt att det bara är de som vill återvända frivilligt som hämtas från Belarus under torsdagen. Planet ska först stanna i staden Erbil i norra Irak och sedan flyga vidare till huvudstaden Bagdad.

Tidigare under torsdagen kom uppgifter från Polens försvarsdepartement om att omkring 100 migranter som försökt ta sig över gränsen mellan Belarus och Polen har frihetsberövats av polska styrkor under natten.

Det polska försvarsdepartementet anklagar Belarus för att ha koordinerat migranternas försök att ta sig över gränsen under natten genom att ha förstört taggtrådsstängslet som skiljer Belarus från Polen och EU, och manat migranterna att kasta sten mot de polska soldaterna för att distrahera dem.

Tusentals migranter har suttit fast vid gränsen sedan i början av november, med målet att försöka korsa gränsen mot Polen och EU. EU har anklagat Belarus president Aleksandr Lukasjenko för att utnyttja migranterna i ett maktspel gentemot väst.

Under onsdagen uppgav polska myndigheter och Belarus statliga nyhetsbyrå Belta att hundratals migranter körts från det kalla och högst provisoriska tältlägret till en varmare lagerlokal på den belarusiska sidan.