Zoom

100 migranter gripna i Polen – försökte ta sig över gränsen

Migranter har fastnat i gränsen mellan Belarus och Polen, Här gränsövergången Kuznitsa, den 17 november.

Omkring 100 migranter som försökt ta sig över gränsen mellan Belarus och Polen har frihetsberövats av polska styrkor under natten, enligt Polens försvarsdepartement.

Det polska försvarsdepartementet anklagar Belarus för att ha koordinerat migranternas försök att ta sig över gränsen under natten genom att ha förstört taggtrådsstängslet som skiljer Belarus från Polen och EU, och manat migranterna att kasta sten mot de polska soldaterna för att distrahera dem.

Tusentals migranter har suttit fast vid gränsen sedan början av november, med målet att försöka korsa gränsen mot Polen och EU. EU har anklagat Belarus president Aleksandr Lukasjenko för att utnyttja migranterna i ett maktspel gentemot väst.

Under onsdagen uppgav polska myndigheter och Belarus statliga nyhetsbyrå Belta att hundratals migranter körts från det kalla och högst provisoriska tältlägret till en varmare lagerlokal på den belarusiska sidan.

Senare under torsdagen planerar Irak att hämta sina medborgare med flyg. Irak har dock gjort det tydligt att det bara gäller de som vill återvända frivilligt, vilket beräknas vara uppemot 600 personer.