Radar · Inrikes

Svenskt dödsfall efter Astra-vaccination utreds

En person avled i Lund efter att ha fått Astra Zenecas vaccin.

Sverige har fått sitt första fall av allvarlig koagulationsrubbning hos en person som fått Astra Zenecas covid-vaccin. Personen avled drygt en vecka efter vaccinationen. Läkemedelsverket utreder dessutom ytterligare ett misstänkt fall.

Sydsvenskan var först med att rapportera om dödsfallet i Lund. Personen, en tidigare frisk kvinna i 60-årsåldern, drabbades av både blodpropp och blödningar. Det motsvarar de biverkningar som varit i fokus för EU:s läkemedelsmyndighets granskning av Astra Zenecas vaccin.

– Det är det första fastställda fallet av den här kombinerade bilden av allvarlig koagulationsrubbning, säger Sofia Bosdotter Enroth på Läkemedelsverket vid en pressträff.

Dessutom arbetar myndigheten intensivt med att utreda ytterligare ett misstänkt svenskt fall.

EMA ger grönt ljus

Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, har undersökt om de rapporterade hälsoproblemen med Astras vaccin rör sig om verkliga biverkningar eller rena tillfälligheter. Man har inte funnit något orsakssamband och betraktar vaccinet som säkert.

Trots det ligger Sveriges tillfälliga stopp fortsatt kvar innan nya besked kan lämnas i nästa vecka.

– Det är ett komplicerat läge. Vi följer utredningen och vill känna oss säkra på att det inte är grupper som inte ska erbjudas det här vaccinet, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

"Bra vaccin"

Anders Tegnell säger att det är svårt att statistiskt peka på vilka grupper som eventuellt inte bör ta Astra Zenecas vaccin eftersom det rör sig om så få fall av biverkningar.

– Det är ett bra vaccin, sorgligt om vi inte kan använda det, säger han.

Ulla Wändel Liminga, som är ämnesområdesansvarig på Läkemedelsverket, säger att man deltagit ytterst aktivt i EMA:s utredning.

– Man har tittat på alla de rapporterade misstänkta biverkningarna fram till tisdag kväll och även under gårdagen. Det är det som mynnade ut i de här rekommendationerna, säger hon.

Läkemedelsverket uppmanar dem som fått Astra Zenecas vaccin att vara uppmärksamma på nya symptom de två första veckorna efter vaccinationen.

Det kan exempelvis handla om huvudvärk, illamående, tecken på blödningar eller nytillkomna hudförändringar.

Uppdaterad information

En av de åtgärderna som nu vidtas är att uppdatera informationen om produkten innan vaccineringarna återupptas.

Även Pfizers och Modernas vaccin kommer att granskas.

– I dagsläget ser vi inget oroande för de andra vaccinen, säger Ulla Wendel Liminga.

Det finns för närvarande inga planer på att låta personer välja bort Astra Zenecas vaccin, om det åter skulle få grönt ljus.

– Det skulle innebära alldeles för mycket fördröjningar och risk att man skulle behöva slänga vaccin i slutet av dagen, säger Anders Tegnell.