Radar · Inrikes

Mobbning på jobbet vanligare för utlandsfödda

Svaren visar att skillnaden mellan hur utsatta svenskfödda och utlandsfödda är för personrelaterad mobbning är stor.

Risken för att utsättas för mobbning på jobbet är dubbelt så hög för utlandsfödda som för svenskfödda. Allra mest utsatta är de som är födda i Afrika, Sydamerika och Asien.

– Det är tusentals personer som går till jobbet varje dag och vet att de kan få elaka kommentarer eller stängas ute från den sociala gemenskapen, bara för att de inte är födda i Sverige. Nu har vi det svart på vitt, säger Michael Rosander, biträdande professor i psykologi vid Linköpings universitet, till Forskning & Framsteg.

Studien bygger på enkätsvar från 1 856 representativt utvalda personer på arbetsplatser med minst tio anställda. Av dem var 1 625 svenskfödda och resten utlandsfödda.

Svaren visar att skillnaden mellan hur utsatta svenskfödda och utlandsfödda är för personrelaterad mobbning är stor. Det kan till exempel handla om att bli förlöjligad som person, att bli ignorerad eller utesluten ur den sociala gemenskapen.

Personer födda i Afrika, Sydamerika och Asien löper enligt studien tre till fyra gånger högre risk än svenskfödda att bli utsatta för den typen av mobbning på jobbet.

– Ju mer olik du är normen, desto större risk att bli utsatt, säger Michael Rosander.

När det gäller det som forskarna klassar som arbetsrelaterad mobbning, som till exempel att bli fråntagen vissa uppgifter, att övervakas mer eller få mindre ansvar, visar studien däremot inte på någon skillnad mellan svenskfödda och utlandsfödda.

Totalt var fyra procent av de svenskfödda och nio procent av de utlandsfödda utsatta för mobbning på jobbet enligt studien, som har publicerats i den vetenskapliga tidskriften The International Journal of Human Resource Management.