Radar · Inrikes

Krafttag ska stoppa smittofester i Uppsala

Bilden är från fjolårets inställda valborgsfirande i Uppsala.

Nu kallas alla som kan göra något till möte för att stoppa festandet i Uppsala. Nya virusvarianter har spridits bland studenter.

Länsstyrelsen som ansvarar för att covid-19-lagen följs kallar nu till sig polisen, smittskyddet, kommunen och universiteten i Uppsala, rapporterar UNT.

”Bevisligen finns det några som inte lyssnar eller inte förstår hur allvarligt det här är. Vi vill förutsättningslöst diskutera hur vi gemensamt olika aktörer kan agera för att stoppa detta. Var och en har en liten verktygslåda utifrån olika lagrum”, säger Jan Stangebye, försvarsdirektör på länsstyrelsen i Uppsala till tidningen.

Regionens smittspårning har identifierat 40-50 studenter som på sju till åtta fester medvetet brutit mot restriktionerna, enligt UNT.

Analyser har visat att det är den sydafrikanska virusvarianten som spridits. Det är extra oroande eftersom det finns osäkerhet kring vaccinets effekt mot den.

Bostadsbolaget Heimdal som äger 2 000 studentbostäder i Flogsta ska sätta in väktare för att bevaka området, enligt Sveriges Radio P4 Uppland.

Länsstyrelsen vill även inkludera studentkårerna.

– Vi är inte ansvariga för den här situationen men vi försöker bistå smittskyddet i Uppsala och Uppsala universitet så mycket vi kan och sprida i våra kanaler, säger Jacob Färnert, ordförande för Uppsala studentkår till TT.

Det kan väl inte ha undgått någon hur man ska bete sig?

– Jag tror att det är en kulturfråga. Det behövs ett gemensamt krafttag av alla, även studenter, säger han.

Enligt Jacob Färnert organiseras inga fester av studentkårerna. Och han har inte känt till något om de fester som har visat sig äga rum.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV