Zoom

Högerns tankesmedjor dominerar debatten: ”Stora pengarna finns”

Timbros nya vd Benjamin Dousa är rädd att migration och brottslighet ska stjäla fokus från ekonomiska reformer om en moderatledd regering tillträder efter nästa val.

Högerdominansen är förkrossande när Sveriges mest inflytelserika tankesmedjor rankas. Men överlägsna ettan Timbro tycker att de kämpar i motvind – alla vill prata om brott och invandring, ingen om sänkta skatter.

Timbros nya vd, den förre MUF-ordföranden Benjamin Dousa, är inte nöjd.  Den marknadsliberala tankesmedjan är visserligen överlägsen etta på tidningen Arbetsvärldens lista över de tankesmedjor som har fick störst medieutrymme under 2020. Men de får inte prata om det som de helst vill prata om: sänkta skatter och minskad välfärdsstat.

– Skulle vi ordna hundra seminarier om sänka skatter och sedan ett om språkkrav för medborgarskap kan jag lova dig att vi får mycket mer spridning i både sociala medier och traditionella medier för detta enda seminarium om medborgarskap, säger Benjamin Dousa.

Listan över tankesmedjornas genomslag i medierna visar att de högerorienterade utklassar de vänsterorienterade. Av de sex första på listan har tre koppling till Svenskt näringsliv: Timbro, Institutet för näringslivsforskning och Frivärld. Tvåan på listan, Studieförbundet näringsliv och samhälle, har såväl offentliga som privata finansiärer, men anses vara borgerligt dominerad. Femman Oikos representerar en annan sorts höger, den nationalistiska och rasistiska, eller den konservativa som den nystartade tankesmedjan med koppling till Sverigedemokraterna själva beskriver det.

De enda vänsterorienterade på topp-6 är den fackliga tankesmedjan Katalys som är fyra på listan. Några gröna eller feministiska tankesmedjor finns för övrigt inte med bland de nitton på listan.

Ifrågasätter skattepengar till kultur och flygplatser

Ändå känner Timbros Benjamin Dousa alltså ingen medvind i samhällsdebatten. Han önskar sig en bred debatt om skatter och vad de spenderas på. Han vill ifrågasätta offentliga satsningar på en rad områden, från kultur till kommunala flygplatser. Nu är han frustrerad över att traditionella höger–vänsterfrågor om ekonomi och ägande hamnat i skymundan medan frågor som invandring och lag och ordning tagit allt större plats – även om det antas öka sannolikheten för en moderatledd regering efter nästa val.

– Om en borgerlig regering kommer på plats och den inte driver på för mer ekonomisk och social frihet har det varken gjort till eller från. Det finns en risk att reformtempot i ekonomiska frågor saktas ner av att det är fokus på att strama åt invandringen och skärpa straffen, säger Benjamin Dousa.

Enligt en rapport som Arena opinion tog fram i samarbete med LO 2018 stöttar företagsintressen liberala och borgerliga tankesmedjor med ungefär 200 miljoner varje år, medan de vänsterinriktade tillsammans har åtskilligt mindre till sitt förfogande. Det här får konsekvenser, anser Lisa Pelling som är chef för Arena idé. Hon pekar på debatten om vinster i välfärden. Trots att åtskilliga opinionsundersökningar visat på ett brett folkligt stöd för att begränsa vinsterna finns inget verkligt tryck på politikerna att agera.

– De stora pengarna finns hos dem som företräder ett perspektiv där företagens frihet att etablera en ny skola eller vårdcentral är det överordnade intresset, säger hon.

Las urholkas – trots ointresse från Svenskt näringsliv

Ett annat exempel på hur högerns ekonomiska övertag påverkar debatten är frågan om anställningsskyddet, enligt Lisa Pelling. Organisationen Svenskt näringsliv, som främst representerar de stora företagen, har inte varit de som drivit på för att luckra upp lagen om anställningsskydd med politiska beslut. Istället har bland andra tankesmedjan Fores, som finansieras av Centerpartiet, varit flitiga i debatten, konstaterar Lisa Pelling.

– Arbetsmarknadens parter är överens om att förändringar i anställningsskyddet görs bäst genom förhandlingar mellan parterna. Ändå har det funnits en stark lobby som drivit på för att frågan ska avgöras av politiker.

Lisa Pelling hör inte till dem som tycker att migrationsfrågan diskuteras för mycket – däremot på fel sätt
Lisa Pelling hör inte till dem som tycker att migrationsfrågan diskuteras för mycket – däremot på fel sätt. Foto: Arena idé

Vänstern måste hitta nya sätt för att vrida samhällsdebatten, enligt Lisa Pelling. En väg framåt går genom rättssalen, tror hon. Arena idé ordnar en utbildning för vad man kallar rörelsejurister. Unga jurister rustas för att kunna använda juridiken för att förändra samhället, exempelvis genom att försvara miljö och mänskliga rättigheter gentemot företagsintressen.

Lisa Pelling menar att inte minst EU:s utveckling inneburit att juridikens betydelse ökat på politikens bekostnad. Hon beklagar det, men tycker inte att det är ett alternativ för progressiva krafter att lämna walk over på juridikens område.

– Sådant som tidigare kunde avgöras med politiska beslut styrs numera allt oftare av stelbenta lagar. Men när det nu är så måste det finnas krafter som kan driva politiska frågor även juridiskt.

Inte fel med fokus på migration

Att vänstern missgynnas av de frågor som dominerar i dagens samhällsdebatt tycks stå klart. Sett till de senaste fem-sex åren har migrationsfrågan varit den som kanske fått det allra störst uppmärksamhet. För stor uppmärksamhet finns de på vänsterkanten som tycker. Lisa Pelling håller inte med. Problemet är vilket sätt debatten förs på, anser hon.

– Det är otroligt viktiga frågor för Sverige, ekonomiskt, strategiskt och mänskligt. Hur få kan vi vara här uppe i det kalla norden? Inskränkthet och stängda gränser kostar. Det handlar också om vår demokrati, om hur vi ska leva tillsammans och vara som människor.

Tankesmedjorna som syns mest

Tankesmedjorna som fick störst medieutrymme under 2020:
1. Timbro (kopplad till näringslivet)
2. Studieförbundet näringsliv och samhälle (kopplad till näringslivet)
3. Institutet för näringslivsforskning (kopplad till näringslivet)
4. Katalys (facklig koppling)
5. Oikos (kopplad till Sverigedemokraterna)
6. Frivärld (kopplad till näringslivet)
7.. Arena idé (facklig koppling)
8. Axess (kopplad till näringslivet)
9. Tiden (kopplad till Socialdemokraterna, LO och ABF)
10. Fores (kopplad till Centerpartiet)
Källa: Arbetsvärlden
Mätningen omfattar artiklar och inslag i följande medier: Aftonbladet, Dagens industri, Dagens nyheter, Expressen, GT, Göteborgsposten, Kvällsposten, SR, Svenska dagbladet, SVT, Sydsvenskan, TV4.