Radar · Politik

UNESCO: Drygt hälften av alla Hbtqi-studenter blir mobbade i skolan

Mer än hälften av alla Hbtqi-studenter har blivit mobbade i skolan på grund av sexuell läggning eller könsidentitet, visar en undersökning från Unesco.

Minst varannan Hbtqi-student i Europa har drabbats av mobbning på grund av deras sexualitet, enligt FN-organet Unesco.

I går måndag var det den internationella dagen mot homofobi, transfobi och bifobi, och FN-organet Unesco publicerade en undersökning där 54 procent av hbtqi-studenter uppgav att de hade blivit mobbade minst en gång, baserat på deras sexuella läggning eller könsidentitet, där sex av tio elever ”aldrig rapporterade mobbincidenter till skolan”. I undersökningen deltog över 17 000 ungdomar i åldern 13 till 24 år.

Alla säger att du kan vara den du vill, du kan vara fri, du kan uttrycka dig i skolan ... om du försöker vara annorlunda får du motreaktion" – 19-årig student som deltog i undersökningen.

83 procent av studenterna uppgav att de hört negativa kommentarer om Hbtqi-studenter.

Samkönat sex olagligt i 70 länder

Homosexualitet är lagligt i 123 av FN:s 193 medlemsländer. UNHCR-chefen Filippo Grandi uppmärksammande också att i sex länder är det belagt med dödsstraff att ha sex för personer med samma kön. 

UNHCR-chefen uppmanade alla länder ”att hålla sina dörrar öppna för” hbtqi-personer på flykt undan förföljelse och förtryck

* Hbtqi, ett paraplybegrepp för homosexuella, bisexuella, transpersoner, personer med queera uttryck och identiteter och intersexpersoner.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV