Radar · Politik

UNESCO: Drygt hälften av alla Hbtqi-studenter blir mobbade i skolan

Mer än hälften av alla Hbtqi-studenter har blivit mobbade i skolan på grund av sexuell läggning eller könsidentitet, visar en undersökning från Unesco.

Minst varannan Hbtqi-student i Europa har drabbats av mobbning på grund av deras sexualitet, enligt FN-organet Unesco.

I går måndag var det den internationella dagen mot homofobi, transfobi och bifobi, och FN-organet Unesco publicerade en undersökning där 54 procent av hbtqi-studenter uppgav att de hade blivit mobbade minst en gång, baserat på deras sexuella läggning eller könsidentitet, där sex av tio elever ”aldrig rapporterade mobbincidenter till skolan”. I undersökningen deltog över 17 000 ungdomar i åldern 13 till 24 år.

Alla säger att du kan vara den du vill, du kan vara fri, du kan uttrycka dig i skolan ... om du försöker vara annorlunda får du motreaktion" – 19-årig student som deltog i undersökningen.

83 procent av studenterna uppgav att de hört negativa kommentarer om Hbtqi-studenter.

Samkönat sex olagligt i 70 länder

Homosexualitet är lagligt i 123 av FN:s 193 medlemsländer. UNHCR-chefen Filippo Grandi uppmärksammande också att i sex länder är det belagt med dödsstraff att ha sex för personer med samma kön. 

UNHCR-chefen uppmanade alla länder ”att hålla sina dörrar öppna för” hbtqi-personer på flykt undan förföljelse och förtryck

* Hbtqi, ett paraplybegrepp för homosexuella, bisexuella, transpersoner, personer med queera uttryck och identiteter och intersexpersoner.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV