Radar · Migration

Över 400 människor räddade i Medelhavet – men ingen säker hamn att stiga av i

Medelhavet brukar ofta kallas för det dödligaste havet i världen - något EU bidragit till genom att dra in räddningsinsatser.

De senaste dagarna har den tyska organsationen Sea-Eyes skepp i sex separata räddningsaktioner räddat över 400 människor som varit i sjönöd på Medelhavet. Situationen ombord har nu nått bristningsgränsen, meddelar organisationen på Twitter.

Läget ombord på Sea-Eyes fartyg är nu ansträngd. Under helgen räddade de omkring 330 personer från att drunkna, och i en sjätte räddningsinsats under måndagen steg antalet individer ombord till 400 personer. Sea-Eye var den enda aktören som svarade på anropet från Alarm Phone, en frivilligorganisation som tar emot nödanrop från flyktingar i sjönöd. Varken Malta, som är den stat som har ansvar för den del av havet som flyktingbåten befann sig på, eller EU (som inte längre har några fartyg på Medelhavet) svarade och erbjöd sin hjälp, skriver Sea-Eye på Twitter.

Under söndagen plockade organisationen upp 170 personer från en och samma båt. Nästan alla ombord var syrier.

Sea-Eye svarade under helgen också på ett anrop från Alarm Phone om att 50 personer befann sig i sjönöd i en båt, bara för att när de kom till platsen hitta den tom – utan några flyktingar ombord. Inte heller syntes några kroppar i vattnet. Till tidningen InfoMigrants säger Gorden Isler, Sea-Eyes talesperson att det sannolikt rörde sig om:

– Ännu en olaglig avvisning på initiativ av EU och medlemsstaterna och för flyktingarna ett återvändande till fängelseläger i Libyen.

Sea-Eye hade tidigare observerat att drönare från EU:s gränsbyrå Frontex cirkulerat över området.

Vår och sommar brukar som regel föra med sig att allt fler flyktingar och migranter ger sig av i små sjöodugliga båtar från den Nordafrikanska kusten. Så är fallet också i år, trots att pandemin fortfarande pågår.