Radar · Integritet

Frilansjournalist beskrevs som SR-reporter med ”knarkfabrik” av Expressen

Cannabisodling för eget bruk är legalt i många länder, men inte i Sverige.

En SR-reporter vars man hade en knarkfabrik hemma. Så beskrevs frilansjournalisten Josefine Freje igår i en artikel av Expressen. Men först långt in i artikeln stod det att hennes man lider av kronisk huvudvärk och odlat för att självmedicinera – och att hon själv bara frilansat för SR, liksom Expressen. Nu anmäler de artikeln till medieombudsmannen.

I gårdagens artikel lyfte Expressen upp Josefine Frejes granskning för Sveriges Radio, ”I lagens namn”, som bland annat ”involverade brottslighet och straff som inte verkställs” och påpekade att samtidigt som detta publicerades ”bedrevs en drogfabrik i hennes hem” enligt ett polisåtal.

Men att hennes man lider av kronisk huvudvärk och använt cannabis för att lindra detta kom först betydligt längre ner i artikeln. Josefine Freje beskriver själv på sitt instagramkonto att ”min man har Hortons, även kallat självmordshuvudvärk”.

På sin hemsida skriver hon vidare att hon inte kände till odlingen eftersom den fanns i ett låst rum i källaren. Men ”jag visste dock att min man röker cannabis och jag får ta det. Att se den man älskar ha så ont är inget jag önskar min värsta fiende. Det kallas självmordshuvudvärk av en anledning.”

Josefine Freje är inte själv misstänkt för något brott efter att alla misstankar mot henne avskrivits i februari i år.

Har anmält till medieombudsmannen

Josefine Freje har också frilansat för Expressen mellan 2015 och 2017, något som tidningen skrev först betydligt längre ner i artikeln. ”De glömde nämna att den uppdragsgivare jag haft längst kontrakt med är: Expressen. Jobbade för dem i två år”, skriver Freje på sin hemsida.

I ett sms till Syre skriver Freje att hon är besviken på Expressen ”då min make som är en helt vanlig kock och ingen offentlig person indirekt hängdes ut i och med deras publicering.”

”Det finns ingen story i att en frilans som jobbat för Expressen har blivit avskriven alla misstankar om brott i februari. Eller att en man med en kronisk och smärtsam sjukdom har erkänt att han odlat cannabis”, fortsätter hon.

Frejes man har nu anmält Expressen till medieombudsmannen.

”Jag levererade ett frilansreportage i juli till SR, för det ska de förstöra min mans liv?”, tillägger hon i sms:et.

Kritik för publiceringen

Sedan publiceringen har flera personer kritiserat expressens publicering. Bland annat juridikprofessorn Mårten Schultz, som skriver på twitter om de medieetiska reglerna: ”Överväg noga konsekvenserna av en namnpublicering som kan skada människor. Avstå från sådan publicering om inte ett uppenbart allmänintresse kräver att namn anges”

Han fortsätter: ”Jag påminns om detta när en av kvällstidningarna nu gör ett stort nummer av att en inte alltför känd reporters make misstänks för RINGA narkotikabrott.”

Expressens chefredaktör Klas Granström säger till tidningen Journalisten att publiceringen gjordes på grund av ett stort allmänintresse. 

– Det är en journalist känd från stora medier och för att bevaka kriminalfrågor som nu varit indragen i en rättsprocess. Dels genom att hon först varit misstänkt själv, och sen avfärdats från utredningen. Men även eftersom hennes man är misstänkt för att ha framställt narkotika i deras gemensamma hem, säger Klas Granström till Journalisten. 

På frågan om att Frejes man anmält det hela till medieombudsmannen och upplever sig ha fått publicitetsskada svarar Klas Granström att han inte kan uttala sig i enskilda fall. 

– En eventuell medieetisk prövning får i så fall visa om det finns en oförsvarlig publicitetsskada här.

Fotnot: I expressens rubrik användes först orden knarkfabrik. Det byttes senare ut till knarkodling.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV