Radar · Miljö

Årets trädgårdskryp koras för första gången – spektakulär vinnare

Under onsdagen koras Årets trädgårdskryp för första gången. Den nya utmärkelsen delas ut av samarbetsprojektet Rikare trädgård – och 2021 går priset till gräsgrön guldbagge. 

Äntligen får vi ett pris som lyfter fram och prisar våra kära trädgårdskryp!
Syftet med utmärkelsen är nämligen att uppmärksamma de små, okända djur som lever nära inpå oss. Samarbetsprojektet Rikare trädgård arbetar för ökad biologisk mångfald i Sveriges trädgårdar, och de tycker att det är på tiden att priset delas ut.

– Vi instiftar Årets trädgårdskryp för att det är så många små djur i vår närhet som förtjänar att uppmärksammas. Humlor, fjärilar och maskar får mycket uppskattning, men det finns mängder av andra arter att förundras över. Det gäller inte minst årets vinnare; gräsgrön guldbagge. Guldbaggarna är kanske mest kända som pris på Guldbaggegalan, men även gräsgrön guldbagge förtjänar sin tid i rampljuset, säger Erik Hansson, projektledare för Rikare trädgård, i ett pressmeddelande.

Spektakulär vinnare

Initiativtagarna vill öka förståelsen kring biologisk mångfald
Initiativtagarna vill öka förståelsen kring biologisk mångfald. Foto: Erik Hansson

Årets vinnare blev gräsgrön guldbagge, och Moa Pettersson, entomolog och talesperson för Årets trädgårdskryp, motiverar beslutet.

– Jag gillar guldbaggar. De är oftast vackert metalliskt glänsande i grön ton och är lite sävliga av sig. Det är lätt att komma nära dem och man behöver ingen lupp för att studera exempelvis antenner som liknar lösögonfransar eller de häftiga vingarna som kan fällas ut från kroppen, säger hon i pressmeddelandet.

Gräsgrön guldbagge är onekligen en spektakulär skalbagge, och den kan bli ungefär lika stor som en humledrottning. Under varma vår- och sommardagar kan man hitta dem ätandes från stora blommor.

Initiativtagarna vill avslutningsvis att det här priset ska öka förståelsen kring biologisk mångfald.

– Vi behöver få upp ögonen för den biologiska mångfald som finns runt omkring oss och förstå hur naturen hänger samman. Möjligen har många ropat till förskräckt när de hittat den gräsgröna guldbaggens stora larver i komposten, men genom att lära sig mer om guldbaggen kanske det nästa gång blir ett tjut av glädje istället. Vi behöver alla bli bättre på att uppskatta och ta hand om naturen. Det kan gräsgrön guldbagge lära oss, säger Erik Hansson.