Radar · Miljö

Varmare klimat leder till ökad sorkfeber hos människan

Varmare klimat leder till fler fall av sorkfeber hos människor.

Allt varmare vintrar kan leda till att fler människor drabbas av virussjukdomen sorkfeber – en sjukdom som kan smitta från gnagaren till människan. Anledningen är antalet dagar med regn under vintern.

– Många studier förutspår en ökad risk för utbrott att djurspridda sjukdomar i ett framtida och allt varmare klimat, framför allt i nordliga regioner. Vår studie visar emellertid att detta faktiskt redan har hänt, säger Frauke Ecke, projektledare och universitetslektor vid institutionen för vilt, fisk och miljö vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Umeå, i ett pressmeddelande.

Det är en forskargrupp från SLU och Umeå universitet som lyckats förklara varför antalet människor som drabbas av sorkfeber kan variera stort mellan olika vintrar, och varför det blev ett så stort sorkfeberutbrott i norra Sverige 2007.

– Redan 2014 kunde vi se att antalet skogssorkar i kombination med antalet regndagar under vintern förklarade 84 procent av alla sorkfeberfall i norra Sverige. Men det var oklart varför just regn spelade en avgörande roll för infektion hos människor, säger Frauke Ecke.

De undersökte därefter vidare vad som hände med sorkfeberviruset under vintern. Forskarna hittade då ett samband mellan om nederbrden kom som antingen regn eller snö.

– Vi såg att ju mer nederbörd som föll som regn under novembermånaderna, desto större var infektionsgraden hos skogssork, säger Saana Sipari, postdoktor vid samma institution.

Anledningen är att när regn faller på snö så bildas så kallad isbark, vilket i sin tur leder till att skogssorkarna söker skydd och tränger ihop sig i små utrymmen. Det ökar smittspridningen bland sorkarna.

Enligt studien spelar det stor roll när under vintern regnet kommer och det är perioden innan det finns ett skyddande snötäcke, ofta november, som verkar vara känsligast för smittspridningen.

Smittskyddsenheter i norr kan därför förvänta sig ett ökat antal sorkfeberpatienter under vintrar med mycket sork och mycket regn under november.

<strong>Fakta: Sorkfeber</strong>

Sorkfeber är en virussjukdom som sprids av smittade skogssorkar. Sjukdomen är en så kallas zoonos vilket betyder att den kan spridas från djur till människa. Sjukdomen förekommer främst norr om Dalälven.
En person kan bli smittas om den rör vid djuren, deras saliv, urin eller avföring, eller andas in damm som innehåller urin eller avföring.
Det finns inget botemedel mot sorkfeber men de flesta blir friska efter mellan en och två veckor. Sjukdomen kan resultera i att njurarnas funktion försämras under en tid och då kan sjukhusvård och i vissa fall intensivvård behövas.