Radar · Utrikes

Talibanledare: Förespråkar politisk lösning

Talibanledaren Hibatullah Akhundzada poserar för ett fotografi på okänd plats.

Talibanernas högste ledare, Hibatullah Akhundzada, säger i ett uttalande som publicerades på söndagen att han starkt förespråkar en politisk lösning på konflikten i Afghanistan.

– Trots militära vinster och framsteg förespråkar islamiska emiratet (talibanrörelsen) starkt en politisk lösning i landet, sade Hibatullah Akhundzada.

I helgen har företrädare för den afghanska regeringen och talibanrörelsen återupptagit fredssamtalen som hållits till och från i Doha i Qatar. Uttalandet väcker hopp om nytt liv i de hittills tröga samtalen.

Hibatullah Akhundzada sade att talibanrörelsen fortsatt vill få ett slut på konflikten i Afghanistan.

– Vårt budskap är fortfarande att vi, i stället för att förlita oss på utlänningar, ska lösa våra problem internt och rädda vårt land från den rådande krisen.

Efter 20 års krigföring håller USA nu på att packa ihop sina styrkor i Afghanistan för att om någon månad åka hem. Det har utlöst frenetisk aktivitet bland talibanernas milisstyrkor. Sedan början av maj har talibanerna tagit kontroll över flera distrikt i Afghanistan och även flera viktiga gränsövergångar mot Pakistan.

I förra veckan sade sig talibanerna kontrollera 85 procent av Afghanistan.