Zoom

Jimmie Åkesson polisanmäld för hets mot folkgrupp efter Almedalen-tal

Jimmie Åkesson talar på den digitala Almedalsveckan, den 5 juli.

I sitt tal på den digitala Almedalsveckan drog Jimmie Åkesson en parallell mellan vuxna afghaner som kommit till Sverige och låga pensioner. Han har nu polisanmälts för uttalandet. ”Det är hets mot folkgrupp att utpeka en speciell nationalitet som skulden för samhälleliga missförhållanden”, säger Karin Fridell Anter, ordförande för föreningen Stöttepelaren och nominerad till Raoul Wallenbergpriset 2021, och en av de som står bakom anmälan. SD håller däremot inte med och kallar tilltaget för ”oseriös”.

I sitt tal på den digitala Almedalsveckan talade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson om sina hjärtefrågor – och passade i vanlig ordning på att sparka på det han kallar för det politiska etablissemanget. Han beskyllde även etablerade partier och tidigare regeringar för Sveriges förfall. Men en särskild formulering har nu lett till en polisanmälan om hets mot folkgrupp:

– På den andra sidan av samma mynt kämpar hundratusentals fattigpensionärer med att klara vardagen samtidigt som miljard efter miljard satsas på vuxna afghaner utan skyddsskäl. Är det det som är vänsterliberal rättvisa? Att svika de som slitit och släpat ett helt liv. Att vända de som har byggt landet ryggen för att istället skyffla miljard efter miljard till människor som inte har den minsta anknytning till vårt land. Människor som har fått massor men som i allt för många fall inte har bidragit med någonting, som inte har tagit minsta steg för att göra Sverige bättre och starkare. Är det det som ska belönas framför våra egna pensionärer? sade Jimmie Åkesson i talet.

Har polisanmält Åkesson

Karin Fridell Anter, ordförande för föreningen Stöttepelaren och nominerad till Raoul Wallenbergpriset 2021, och Ingrid Eckerman, grundare av nätverket Stoppa utvisningarna till Afghanistan, står bakom polisanmälan mot Jimmie Åkesson om hets mot folkgrupp. Karin Fridell Anter och Ingrid Eckerman är även redaktörer för boken Den onödiga flyktingkrisen, en antologi som kommer ut på Migra förlag i oktober.

Karin Fridell Anter menar att Jimmie Åkesson ofta säger mycket som det går att ifrågasätta och ha åsikter om, men att han i det här talet gjorde ett allvarligare övertramp än vanligt – som enligt henne och Ingrid Eckerman bör ses som brottet hets mot folkgrupp.

– Det som vi har polisanmält är att han gjorde en direkt koppling mellan att pensionärer får låg pension och afghanska flyktingar. Han gör en direkt koppling och anklagar de här människorna som grupp, säger Karin Fridell Anter.

Pekar ut en nationalitet

Hon menar att problemet i sammanhanget är att Jimmie Åkesson utmålar afghaner som grupp som ett problem. Hets mot folkgrupp blir det när en specifik nationalitet eller etnisk grupp pekas ut som skyldig för samhälleliga problem och beskylls för att inte bidra konstruktivt, så som Åkesson beskriver det.

Menar ni att det här är något nytt, att det är första gången Jimmie Åkesson uttrycker sig på ett sätt som kan vara hets mot folkgrupp?

– Mer eller mindre explicit har vi hört det ganska många gånger. Men nu var det så väldigt tydligt uttalat, inte ens antytt, utan uttalat. Det kom ju inte som någon överraskning för mig. Tidigare har man förstått vad han menat, men jag har inte hört honom säga det så tydligt förut. Men sedan lyssnar jag inte heller på alla Jimmie Åkessons tal, säger Karin Fridell Anter.

Många afghaner har sökt skydd i Sverige de senaste åren och det har blivit allt svårare för dem att beviljas asyl
Många afghaner har sökt skydd i Sverige de senaste åren och det har blivit allt svårare för dem att beviljas asyl. Trots ett allt svårare säkerhetsläge i landet. Omkring 10 000 vuxna individer utan bedömda asylskäl finns idag kvar i Sverige. Många kom som minderåriga omkring 2015, men har sedan dess fyllt 18. Foto: Anders Wiklund/TT

Kan säga mer utan mothugg

Karin Fridell Anter uppfattar det som att Jimmie Åkesson idag kan tala mer fritt än tidigare. Frågan om förskjutningen i det politiska samtalet de senaste åren är också något som många statsvetare analyserat och försökt utreda. Men det är inte helt enkelt att avgöra vad som är hönan och vad som är fjädern i fråga om vad man får och inte får säga i den politiska debatten.

Statsvetaren och SD-experten Anders Sannerstedt, som Syre tidigare talat med, menar att SD blir allt rumsrenare och slipade i takt med att de fått och velat ha mer makt. Men samtidigt har det politiska samtalet förskjutits, något som också påverkar vad man kan säga. För även om SD är långtifrån det radikala parti man var på 1990-talet så är det idag högre i tak i frågor om migration, integration och invandring i stort.

Karin Fridell Anter menar att Jimmie Åkesson idag inte behöver tänka på att anpassa sig lika mycket. M-ledaren Ulf Kristersson uttrycker sig idag precis på samma sätt som SD för en kort tid sedan kritiserades för av ingen mindre än honom själv.

– Jag uppfattar det som att Jimmie Åkesson säger mer och mer och mer av det han, misstänker jag, har tänkt hela tiden. Han anpassar sig mindre. Hela det politiska fältet har ju vandrat högerut med honom som magnet. När Ulf Kristersson kan säga att invandringen är en belastning – något han för bara några månader sedan tog avstånd från och menade att ”så kan man ju inte säga”, då kan ju Jimmie Åkesson säga ännu ett steg värre saker, säger hon och tillägger:

– Ett invandrarfientligt, flyktingfientligt språkbruk och tankesätt normaliseras. Och för det parti som då vill utmärka sig genom att vara extra fientliga så kan de då ta till ännu grövre påståenden.

Handlar om 10 000 personer

Karin Fridell Anter och Ingrid Eckerman har utifrån vad Jimmie Åkesson sa i sitt tal räknat ut hur många vuxna afghaner utan bedömda asylskäl det finns i Sverige idag. De konstaterar utifrån den information och statistik som finns att det rör sig om 10 000 individer.

– Det motsvarar en promille av Sveriges befolkning. Och då undrar man – vad är det för beräkning som gör att så få människor skapar kaos i landets ekonomi? Frågan då är om Jimmie Åkesson inte kan räkna bättre, eller om han vet att han räknar fel men ändå väljer att framföra det. Är han en lögnare eller är han inkompetent? säger Karin Fridell Anter.

Klimatet idag är sådant att det är lätt att komma undan med utspel om migrationspolitik, enligt Karin Fridell Anter.

– Man kan tillåtas säga ganska många fula saker utan att det blir någon reaktion, säger hon.

Syre har sökt Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson för en kommentar. Hans pressekreterare Oskar Cavalli-Björkman svarar skriftligt på anklagelserna som riktas mot SD-ledaren:

”Detta är ett oseriöst och grundlöst försök att blanda bort korten och skapa misstro. Okynnesanmälningar till polisen är ett slöseri med både tid och resurser. Sveriges missförhållanden löser man inte genom att blunda för verkligheten. För att vi ska klara integrationen måste bristerna i dagens system kunna belysas”, skriver Cavalli-Björkman i ett mejl skickat till Syre.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV