Gruvbolaget LKAB vill satsa på stora vindkraftsparker i Norrbotten med hänvisning till företagets ambition om att bedriva sin verksamhet fossilfritt. Men det kan landa i en konflikt med samernas rennäring, rapporterar Sveriges Radio.
– Även om man pratar om vind så är ju vindkraftsparker något som tar stora ytor i anspråk.
Det säger Åsa Larsson Blind, förbundsordförande för Svenska samernas riksförbund, i en intervju med Sveriges Radio.
Bakgrunden till det hela är den statliga gruvjätten LKAB:s planer på att bygga stora vindkraftsparker över stora ytor för att på så sätt kunna utvinna järnmalm fossilfritt.
Åsa Larsson Blind menar att detta kan få stora negativa konsekvenser för samerna.
– Vi måste ju titta på om det här överhuvudtaget går att genomföra samtidigt som man respekterar renskötselrätten i området, säger hon till radion.
Enligt uppgift från Sveriges Radio skulle det uppskattningsvis krävas 6000 vindkraftsverk för att förse LKAB:s framtida fossilfria malmbrytning med grön el – ett antal som skulle breda ut sig över åtskilliga kvadratmil.
Men Norrbotten är stort och glesbefolkat, säger Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige, som inte ser några större problem med LKAB:s satsning.
– Det kan dyka upp ett antal case som är svåra här och var, men jag kan inte se att det samiska intresset skulle stoppa vindkraftsetableringen i Norrbotten, säger han till radion.
Samtidigt pekar Åsa Larsson Blind på att renarnas betesmarker blir allt mer begränsat till följd av växande industriell aktivitet.
Läs även i Syre: ”Grön kolonialism” i Norge – vindkraft hotar samers försörjning