Radar · Utrikes

Världens största massvaccinering har startat i Indien

Sjukvårdspersonal blir vaccinerade i ett sjukhus i Srinigar, i det av Indien kontrollerade Kashmir.

Under helgen har Indien startat vad som beskrivs som världens största vaccinationsprogram. Fram till augusti hoppas myndigheterna att 300 miljoner, av landets 1,3 miljarder invånare, ska vara vaccinerade.

– Vi planerade att vaccinera 28 500 personer under lördagen, men vi kunde bara vaccinera 18 328 då det var problem med Co-Win-appen, säger en anställd vid hälsoministeriet i den västliga delstaten Maharashtra till nyhetsbyrån Reuters, efter löfte om anonymitet.

Målet när den stora vaccinationsapparaten drog igång under lördagen var att under första dagen vaccinera 300 000 människor – men enligt officiella siffror var resultatet färre än 200 000, rapporterar Reuters.

Som förberedelse innan massvaccineringen drog igång har över 200 000 personer utbildats i att ge vaccinet och 370 000 som medhjälpare. Runt om i landet ska 29 000 kylanläggningar stå klara för att transportera och lagra vaccinet, skriver the Guardian.

Drabbats hårt

Indien, landet med världens näst största befolkning, har drabbats hårt av pandemin. Totalt har över 10,2 miljoner smittade rapporterats och över 152 000 dödsfall. Siffrorna tros dock vara högre av flera skäl, bland annat hittades under sommaren antikroppar hos betydligt fler än som då hade rapporterats smittade. Och när det gäller rapporterade dödsfall så rapporteras, även under normala omständigheter, bara knappt 80 procent av alla som dör i landet till myndigheterna. Problemet med orapporterade dödsfall är som störst på landsbygden där Indien även saknar statistik på vart folk bor och hur många som bor vart. Landet har inte haft en folkräkning på 10 år, under den tiden uppskattas befolkningen ha ökat med över 100 miljoner.

Indien som tidigt i pandemin hade relativt få rapporterade fall införde tidigt hårda nedstängningar, för att sedan successivt öppna upp landet – trots att smittotalen var på uppåtgående.

En butiksägare vaktar utanför sin affär under nedstängningen i Gauhati i augusti 2020
En butiksägare vaktar utanför sin affär under nedstängningen i Gauhati i augusti 2020. Foto: Anupam Nath/AP/TT

Toppen av Indiens smittokurva skedde under september och har därmed sjunkit, till skillnad från i många andra länder har landet ännu inte sett en andra våg av smittspridning. Utöver dödsfallen så har landets ekonomi tagit stor skada av åtgärderna som satts in för att motverka smittspridningen. 

Under 2020 var Indien det land i världen som såg det värsta ekonomiska fallet till följd av pandemin. Under andra kvartalet 2020 sjönk landets bruttonationalprodukt med knappt 24 procent, jämfört med samma kvartal året innan. Under fjolåret fick Indien se sin första recession på över 40 år.

Värst drabbade var Indiens miljoner dagligarbetare som såg sin försörjning försvinna från en dag till en annan.

Eftersatt sjukvård

Trots enorma förberedelser inför vaccinationsstarten har det funnits frågetecken kring landets kapacitet för en landsomfattande massvaccination. Landets sjukvård har länge varit djupt eftersatt – speciellt den offentliga. Under åren 2017-2018 gick 1,28 procent av landets bruttonationalprodukt till allmän hälso- och sjukvård, vilket kan jämföras med det globala snittet på 10 procent.

Först på tur att vaccineras är landets hälso- och sjukvårdspersonal. Och vaccinen de får kommer från det Svensk-brittiska läkemedelbolaget Astra Zeneca samt från det inhemska läkemedelsföretaget Bharat Biotech.

Vaccinet från Bharat Biotech, som delfinansierats av den indiska regeringen, har fått motta kritik. Covaxin som vaccinet heter har ännu inte slutfört sina fas 3-studier och data gällande vaccinets verkningsgrad har ännu inte genomgått oberoende granskning. Vaccinet är varken godkänt i Storbritannien eller USA.

Men enligt chefen för Indiens läkemedelstester, VG Somani, så ska vaccinet vara “100 procent säkert”, skriver The Guardian.

Många länder står i kö för att få tillgång till Bharat Biotechs vaccin.